11. februarja, 2023 Miran Urbas

Koliko stane izdelava spletne strani v letu 2023?

“Kakšna bo pa cena izdelave spletne strani?” Vsi, ki se ukvarjamo z izdelavo spletnih strani smo že naleteli na te besede, ko želimo strankam prodati svoje storitve. Včasih je točno ceno izdelave spletne strani težko takoj določiti saj bo cena odvisna od večih dejavnikov. V tem članku bomo opisali, kaj vse vpliva na ceno izdelave spletne strani in kako pripraviti proračun za projekt izdelave spletne strani ali spletne trgovine.

  • Delite z ostalimi:

V današnji digitalni dobi je imeti spletno stran nujno za vsakogar, ki želi biti viden na spletu. Spletna stran deluje kot spletna prodajalna za podjetja, ki jim omogoča, da svoje izdelke in storitve predstavijo globalnemu občinstvu. Za posameznike lahko spletna stran služi kot platforma za izmenjavo informacij, ustvarjanje osebne blagovne znamke in ustvarjanje spletnih sledilcev. V obeh primerih je spletna stran ključno orodje za vzpostavljanje kredibilnosti in doseganje širše publike.

Na ceno spletne strani vpliva več ključnih dejavnikov, vključno s prilagajanjem (dizajnom), funkcijami, velikostjo ter stalnim vzdrževanjem in posodobitvami. Razumevanje teh dejavnikov je bistveno za učinkovito načrtovanje proračuna za projekt izdelave spletne strani ali spletne trgovine. 

Namen tega članka je zagotoviti celovito razumevanje dejavnikov, ki vplivajo na ceno spletne strani in vam pomagati pri učinkovitem proračunu za vašo naslednjo spletno strano ali spletno trgovino. Z raziskovanjem različnih elementov, ki vplivajo na ceno spletne strani, boste bolje opremljeni za sprejemanje premišljenih odločitev o stroških vaše spletne strani in zagotovili, da imate spletno stran, ki ustreza vašim potrebam in proračunu.

Prilagajanje (dizajn)

Stopnja prilagajanja, ki je potrebna za spletno stran, bo igrala pomembno vlogo pri določanju cene spletne strani. Več prilagajanja kot je potrebno, dražja bo spletna stran. Prilagoditev lahko vključuje vse od preprostih barvnih sprememb do popolnoma prilagojenih dizajnov, edinstvene funkcionalnosti in edinstvene vsebine.

Vnaprej izdelana predloga ali najem profesionalnega oblikovalca?

Odločimo se lahko za uporabo vnaprej pripravljene predloge ali najem profesionalnega oblikovalca. Vnaprej narejene predloge so cenovno ugodna možnost, saj so na voljo takoj in zahtevajo minimalno prilagajanje. Vendar pa lahko tudi omejijo vaše možnosti oblikovanja in morda ne bodo v celoti ustrezale vašim posebnim potrebam. Po drugi strani pa vam bo najem profesionalnega oblikovalca zagotovil popolnoma prilagojeno spletno stran, zasnovano posebej za vašo poslovno ali osebno blagovno znamko. Vendar pa je ta možnost lahko veliko dražja in časovno potratnejša.

Uporaba vnaprej izdelane predloge

Cena uporabe vnaprej pripravljene predloge bo odvisna od platforme, ki jo izberete. Platforme za izdelovanje spletnih strani, kot sta Wix ali Squarespace, na primer pogosto ponujajo vrsto predlog, ki jih je mogoče uporabljati brezplačno ali za majhno plačilo. Druge platforme, kot je WordPress, tudi ponujajo vrsto brezplačnih in plačljivih predlog, pri čemer plačljive predloge pogosto stanejo med 50 € in 200 €. Če se še odločate za WordPress, vam predlagamo članek “Zakaj izbrati WordPress” kjer opisujemo zakaj je WordPress primeren kot široka izbira za izdelavo spletne strani. Cenovne razlike pri predlogah so predvsem v namembnosti predloge, ali gre za predstavitveno spletno stran, spletno trgovino, rezervacijsko platformo,…

Najem profesionalnega oblikovalca

Stroški najema profesionalnega oblikovalca bodo odvisni od oblikovalčevih izkušenj, zahtevnosti dizajna in lokacije oblikovalca. V povprečju lahko stroški najema profesionalnega oblikovalca znašajo od 2.000 € do 10.000 € ali več. Pomembno je vedeti, da vam bo najem profesionalnega oblikovalca verjetno zagotovil kakovostnejšo spletno stran, vendar bo to imelo tudi višjo ceno. Zavedati se je potrebno tudi, da je izdelava spletne strani s pomočjo profesionalnega oblikovalca dolgotrajnejša kot pri izbiri vnaprej izdelane predloge.

Lastnosti (funkcionalnost)

Lastnosti spletne strani igrajo ključno vlogo pri določanju skupnih stroškov. Razširitve spletne strani lahko obsegajo vse od preprostih, kot so kontaktni obrazci in galerije slik, do bolj zapletenih, kot so funkcionalnost e-trgovine in integracija baze podatkov po meri. Razširitve, ki jih boste vključili v svojo spletno stran, bodo vplivale na skupno ceno in funkcionalnost, zato je pomembno, da razumete različne razpoložljive možnosti in izberete tiste, ki ustrezajo vašim potrebam.

Katere lastnosti mora spletna stran imeti?

Cena osnovnih razširitev bo odvisna od platforme, ki jo izberete in posebnih elementov, ki jih potrebujete. Na primer, osnovne razširitve, kot je kontaktni obrazec in galerije slik so pogosto že vključeni v graditelje spletnih strani, kot sta Wix in Squarespace, medtem ko lahko zahtevajo dodatno plačilo na platformi, kot je WordPress. Cene teh razširitev se lahko gibljejo od nekaj evrov do nekaj sto evrov, odvisno od kompleksnosti razširitve in platforme, ki jo izberete.

Cena naprednih razširitev bo odvisna od kompleksnosti razširitve in tudi platforme, ki jo izberete. Napredne razširitve spletne strani, kot sta funkcionalnost e-trgovine in integracija baze podatkov po meri, lahko na primer stanejo več tisoč evrov, medtem ko lahko bolj zapletene razširitve, kot je integracija navidezne in razširjene resničnosti, stanejo več deset tisoč evrov ali več. Pomembno je, da natančno razmislite o tem kaj vaša spletna stran resnično potrebuje, in temu primerno pripravite proračun, saj lahko te razširitve močno vplivajo na skupno ceno izdelave spletne strani.

Velikost

Velikost spletne strani se nanaša na število strani in količino vsebine, ki jo bo spletna stran vsebovala. Velikost spletne strani bo neposredno vplivala na skupno ceno, saj več kot ima spletna stran strani in vsebine, več časa in sredstev bo potrebnih za njen razvoj. Poleg tega lahko večje spletne strani zahtevajo naprednejše funkcije, kot sta integracija baze podatkov po meri in funkcionalnost e-trgovine, kar lahko prav tako vpliva na ceno.

Kako obsežna bo moja spletna stran?

Majhne spletne strani, kot so osebni blogi ali spletne strani malih podjetij, imajo običajno manj strani in manj vsebine. Velike spletne strani, kot so spletne trgovine ali velike poslovne spletne strani, pa imajo običajno veliko strani in veliko vsebine. Na ceno spletne strani bo tako vplivalo stopnja prilagajanja in zahtevanih razširitev, kot tudi obsežnost spletne strani.

V povprečju se cene majhnih spletnih strani gibljejo od 500 € do 2000 € ali več. Vendar pa so lahko stroški za bolj zapletene spletne strani kljub temu, da gre za manj obsežne, še veliko višji. Predvsem je pomembno kaj so ključne zahteve, ki jih spletna stran mora izpoljevati.

Ko govorimo o velikih spletnih straneh  pa se cene gibljejo od 5.000 € do 50.000 € ali več. Vendar pa so lahko cene za bolj zapletene spletne strani in razširitve še veliko višje. Za veliko spletno stran je pomembno, da imate ustrezen proračun, saj se lahko stroški njenega razvoja hitro povečajo.

Vzdrževanje in posodobitve

Stalno vzdrževanje in posodabljanje spletne strani je ključnega pomena za zagotovitev, da vaša spletna stran deluje pravilno in je varna pred morebitnimi grožnjami. Redne posodobitve programske opreme, varnostnih ukrepov in vsebine spletne strani bodo pripomogle k nemotenemu in učinkovitemu delovanju vaše spletne strani, hkrati pa jo bodo zaščitile pred morebitnimi varnostnimi grožnjami. Poleg tega lahko redne posodobitve pomagajo izboljšati uvrstitev vaše spletne strani v iskalnikih in uporabniško izkušnjo.

Ali potrebujem profesionalno vzdrževanje spletne strani?

Ko gre za vzdrževanje in posodabljanje spletne strani, imate načeloma le dve možnosti in sicer, da boste spletno stran vzdrževali sami ali jo boste prepustili podjetju, ki se ukvarja z vzdrževanjem spletnih strani. Stroški vzdrževanja in posodobitev spletne strani bodo odvisni od pristopa, ki ga izberete, saj spletne strani, ki jih vzdržujete sami, običajno stanejo manj, vendar zahtevajo več časa in truda s strani lastnika spletne strani ali imenovanega člana ekipe.

Samovzdrževanje spletne strani

Stroški samovzdrževanih spletnih strani bodo odvisni od časa in truda, potrebnega za izvajanje potrebnih posodobitev in vzdrževalnih nalog. Za preproste spletne strani so lahko stroški samovzdrževanih spletnih strani minimalni, saj je potrebne posodobitve pogosto mogoče izvesti hitro in enostavno. Vendar pa so lahko za bolj zapletena spletne strani stroški samovzdrževanih spletnih strani veliko višji, saj se lahko čas in trud, ki sta potrebna za izvedbo potrebnih posodobitev in vzdrževalnih nalog, hitro povečata. Potrebno je poudariti tudi, da pri samovzdrževanju spletne strani, večkrat pride do nepovratnih dejanj, kot je izbris podatkov ali onemogočena spletna stran, saj velikokrat spletna stran ni ustrezno zavarovana z varnostnimi kopijami. O vzdrževanju spletne strani smo že pisali v članku “Vzdrževanje spletne strani“.

Profesionalno vzdrževanje spletne strani

Stroški strokovno vzdrževanih spletnih strani bodo odvisni od stopnje vzdrževanja in potrebnih posodobitev ter storitev, ki jih zagotavlja storitev vzdrževanja in posodobitev. Stroški strokovno vzdrževanih spletnih strani se lahko v povprečju gibljejo od 50 € do 200 € ali več na mesec, odvisno od stopnje vzdrževanja in potrebnih posodobitev ter storitev, ki jih zagotavlja storitev vzdrževanja in posodobitev. Pri načrtovanju proračuna za spletno stran je pomembno upoštevati stroške vzdrževanja in posodobitev spletne strani, saj se lahko ti stroški sčasoma povečajo.

Ustvarjanje proračuna za spletno stran

Ko gre za izdelavo spletne strani, je proračun bistvenega pomena, da zagotovite, da si lahko privoščite stroške projekta in se izognete morebitnim nepričakovanim stroškom. Tukaj je nekaj nasvetov za ustvarjanje proračuna za vašo spletno stran:

  • Določite svoje cilje: Prvi korak pri ustvarjanju proračuna za vašo spletno stran je določitev posebnih ciljev in ciljev spletne strani. To vam bo pomagalo določiti stopnjo kompleksnosti in razširitve, ki bodo potrebne, kar bo vplivalo na skupne stroške projekta.
  • Raziščite trg: Preden začnete ustvarjati proračun, je pomembno, da raziščete trg in določite povprečno ceno spletne strani. To vam bo dalo dobro predstavo o tem, koliko lahko pričakujete za plačilo za spletno stran, ki ustreza vašim posebnim potrebam in ciljem.
  • Ustvarite seznam funkcij, ki jih morate imeti: Ko določite svoje cilje in raziščete trg, ustvarite seznam funkcij, ki jih morate imeti za svojo spletno stran. To vam bo pomagalo določiti najmanjši znesek, ki ga boste morali porabiti za dosego svojih ciljev.
  • Upoštevajte tekoče stroške: Ko ustvarjate svoj proračun, je pomembno upoštevati tekoče stroške vzdrževanja in posodabljanja vaše spletnega strani. To vključuje stroške gostovanja in imena domene ter morebitne potrebne posodobitve ali vzdrževanje.
  • Nastavite realen proračun: Ko določite najnižji znesek, ki ga boste morali porabiti za dosego svojih ciljev, in upoštevate tekoče stroške, nastavite realen proračun, ki si ga lahko privoščite. Upoštevajte, da so stroški spletne strani dolgoročna naložba, ki se lahko na dolgi rok povrne.

Skratka, ustvarjanje proračuna za vašo spletno stran je pomemben korak pri zagotavljanju, da si lahko privoščite stroške projekta in se izognete morebitnim nepričakovanim stroškom. Če določite svoje cilje, raziščete trg, ustvarite seznam funkcij, ki jih morate imeti, upoštevate tekoče stroške in določite realen proračun, lahko zagotovite, da projekt vaše spletne strani ostane na pravi poti in v okviru proračuna.

Zaključek

Če povzamemo, cene spletnih strani leta 2023 lahko segajo od nekaj sto evrov za preprosto, samovzdrževano spletno stran do več deset tisoč evrov za veliko, strokovno vzdrževano spletno stran z zapletenimi funkcijami in prilagajanjem. Ne glede na ceno pa lahko naložba v visokokakovostno spletno stran zagotovi dolgoročne koristi za vaše podjetje, vključno z izboljšano uvrstitvijo v iskalnikih, večjo prepoznavnostjo in boljšo uporabniško izkušnjo.

Miran Urbas, MEDIASITE6