20. aprila, 2020 Miran Urbas

Vzdrževanje spletne strani in zakaj je pomembno?

Ne glede na to ali vaša spletna stran predstavlja podjetje, vas ali dogodek, čez čas boste potrebovali vzdrževanje te spletne strani. Toda kaj to sploh je? Zakaj spletna stran potrebuje vzdrževanje? Katere so prednosti vzdrževane spletne strani? V tem članku bomo odgovorili na vsa vprašanja.

 • Deli:

Kaj sploh pomeni vzdrževanje spletne strani?

Vzdrževanje spletne strani je postopek preverjanja, ali vaša spletna stran deluje dobro. Gre za spremljanje posodobitev varnosti, spodbujanje rasti prometa in zagotavljanje, da je Google vesel. Dejansko so storitve vzdrževanja spletnih strani bistvena sestavina za angažiranje in zadrževanje vaših strank.

Če želite zagotoviti, da je vaša spletna stran v ustreznem stanju, jo morate redno preverjati. Ne enkrat na leto, ne dvakrat na leto. Govorimo o rednem spremljanju, s pomočjo katerega boste lahko nemoteno poslovali, stranke pa uživale v uporabniški izkušnji.

Kaj so storitve vzdrževanja spletne strani?

Ali veste, kako pogosto morate odstraniti neželene komentarje iz objav? Tedensko! Ali kako pogosto morate obnoviti ime domene? Letno!

Takoj, ko vaša spletna stran zaživi, je čas, da začnete skrbeti za najosnovnejše in najpomembnejše naloge spletnega vzdrževanja. Te storitve smo organizirali po ločenih nalogah in po tem, kako pogosto jih morate izvajati.

Letna opravila

 • Obnovitev domene.
 • Razmislite o osvežiti dizajna.
 • Preglejte vse strani in se prepričajte, da je vsebina točna in še aktualna.
 • Poiščite svoje najboljše blog zapise in jih posodobite, da bodo imeli aktualno vsebino.

Četrt letna opravila

 • Preglejte svojo spletno stran in preverite kaj še lahko naredite za izboljšanje spletne strani.
 • Posodobite slike.
 • Preverite vsebine, da so le-te še vedno aktualne.
 • Posodobite meta naslove in opise strani in prispevkov.
 • Preverite, da je spletna stran prijazna mobilnim napravam. Preverite tukaj
 • Preverite vsa pojavna okna in kontaktne obrazce.
 • Preverite, ali je treba kaj spremeniti ali posodobiti v vaših oglaševalskih akcijah.
 • Obnovite najnovejšo varnostno kopijo, da preverite njeno zdravje.

Mesečna opravila

 • Testirajte hitrost nalaganja spletne strani. Če se spletna stran nalaga več kot 3 sekunde so potrebni popravki. Preverite tukaj
 • Preverite varnostne dnevnike. Če javljajo napake jih je potrebno nemudoma rešiti.
 • Preverite statistiko spletne strani in jo primerjajte s prejšnjim obdobjem. Če opazite precejšnje negativno odstopanje je potrebno preveriti kaj to povzroča.
 • Preverite lokalno vidnost svoje spletne strani.

Tedenska opravila

 • Preverite, da spletna stran nima 404 napak, v primeru, da napake so jih razrešite s 301 preusmeritvami.
 • Posodobite téme in vtičnike.
 • Objavite vsaj en prispevek, da ponudite obiskovalcem nove informacije in izboljšate SEO promet.
 • Preverite, da na vaši strani ni povezav do drugih strani, katere ne obstajajo.

Zakaj je pomembno vzdrževanje spletne strani?

Ko stranke ali iskalniki pristanejo na vašem spletni strani, iščejo nekaj, kar bi jim sporočilo, da ste poklicno podjetje. Poklicno podjetje, ki ponuja nekaj koristnega. Z rednimi posodobitvami in vzdrževanjem spletne strani bo vaše podjetje pritegnilo in obdržalo stranke, ponudilo uporabne vsebine in ohranilo dobro uvrstitev v iskalnikih.

Naj podrobneje analiziramo najpomembnejše prednosti rednega vzdrževanja!

Izkušnja potrošnika

Za trenutek si predstavljajmo, da ste stranka in pristanete na spletni strani. Spletna stran se nalaga počasi, vsake štiri sekunde vas pozdravljajo nezaželena sporočila in povsod so povezave, ki vodijo na neobstoječe strani. Verjetno ne boste imeli dobrega mnenja o tej spletni strani kaj ne?

Zdaj si predstavljajte, da pristanete na strokovno vzdrževani spletni strani. Ogledate čudovito zasnovo spletnega mesta, poiščite ustrezno vsebino na blogu in se z lahkoto premikate po spletni strani. Imeli boste pozitivno uporabniško izkušnjo.

Danes skoraj 89% podjetij konkurira predvsem na podlagi izkušenj s strankami. Za primerjavo, v letu 2010 jih je storilo le 36%. Torej, redno vzdrževanje spletne strani lahko privede do pozitivne izkušnje s strankami.

In ne samo, da boste navdušili svoje stranke, imeli boste tudi dodaten prihodek. Kupci bodo motivirani za nakup vašega izdelka ali storitve, ker je vaša spletna stran pustila pozitiven vtis. Še več, te stranke bodo postale vaši promotorji. Razširili bodo besedo o vaši spletni strani in vaše podjetje napotili na svojo družino in prijatelje. Vse brezplačno.

SEO

Stranke pa niso edini obiskovalci vaše spletne strani. Obstajajo tudi druge stvari, ki preiskujejo vašo spletno stran in radi jih imenujemo “pajki”. Ti pajki lahko vaše podjetje promovirajo ali pokopljejo do tal. Toda kaj je SEO in zakaj je tako pomemben?

Na kratko, Google analizira vašo spletno stran s pomočjo svojih Googlovih botov. Ti Google boti iščejo ključne bite informacij, ki Googlu sporočajo vrednost vaše spletne strani. Google bo analiziral optimizacijo ključnih besed na spletni strani, strukturo in organizacijo spletne strani, ter napake na spletni strani.

Če na primer Googlebot preiskuje vaše spletno stran in najde slabo opravljene preusmeritve, podvojene strani in strani z napakami, se bo vaša SEO razvrstitev znatno zmanjšala. Pomeni, da se bo vaše podjetje slabo uvrstilo na iskalnike in vaše stranke bodo težko našle vašo spletno stran. Privabljanje veljavnega prometa na vašo spletno stran je glavna pot vašega podjetja, zato je treba poskrbeti, da je vse pravilno optimizirano.

Poslovni ugled

Kupci iščejo podjetje, ki mu lahko zaupajo. Vendar je slabo vzdrževana spletna stran s številnimi prekinjenimi povezavami, zastarelo vsebino in mrtvimi stranmi, neprivlačna za stranke. Dobili bodo vtis, da je vaše podjetje nepomembno, staromodno in negotovo.

Če želite svoje podjetje predstaviti v pozitivni luči in se uveljaviti kot varno in inovativno podjetje, je redno vzdrževanje nujno. Popravite svoje prekinjene povezave, ustvarite novo vsebino in preusmerite stare strani. Le tako boste lahko naredili dober vtis in pridobili zaupanje svojih strank.

Prihranki stroškov

Zanemarjanje vaše spletne strani lahko povzroči kopičenje težav. Neustrezno vzdrževanje strani bo povzročilo izpad dohodka ali popolno izgubo posla. Zato je pametno vlagati v storitve spletnega vzdrževanja in stalno vzdrževati spletno stran zdravo in brez napak. Vaše podjetje in vaš proračun vam bosta hvaležna.

Kakšne so možnosti vzdrževanja spletne strani?

Lastniki spletnih strani imate na voljo tri različne možnosti, ko se odločate za vzdrževanje:

 1. Vzdrževanje opravite sami.
 2. Najamete “freelancerja”, ki ima potrebno znanje in izkušnje pri vzdrževanju spletnih strani.
 3. Najamete specializirano podjetje, ki se ukvarja z vzdrževanjem spletnih strani.

Prednosti plačanih storitev vzdrževanja spletne strani

Zaščita vaše blagovne znamke

Zamislimo si scenarij; stopite v pisarno zaposlenega in opazite, da globoko spi. Namesto, da bi opravil naloge za tisti dan, si raje privošči sproščujoč počitek. Tako se počutijo obiskovalci vaše spletne strani, ko pristanejo na vaši spletni strani in ugotovijo, da ne deluje dobro.

V redu, če se to zgodi enkrat, ni nič hudega. Morda posodabljate svojo vsebino ali se ukvarjate z varnostnimi pomisleki. Če pa se to zgodi večkrat, bodo kupci izgubili spoštovanje do vaše blagovne znamke. Vaše podjetje bodo ocenilo kot nezanesljivo in nevarno, če bodo tam nakupovali.

Končni rezultati? Počasi boste začeli izgubljati stranke in posledično denar. Vaša blagovna znamka postane šala in morda boste na koncu morali celo zapreti svoje podjetje.

Da pa se lahko izognete nočni mori, morate vlagati v ustrezne storitve, ki bodo preprečile črn scenarij. Poskrbite za svojo blagovno znamko in naj bo vaša spletna stran moderna in odzivna. Vaše stranke bodo to znale ceniti in ne bodo hodile h konkurenci.

Bodite na tekočem

Internet, tako kot vse ostalo, se nenehno razvija. Vsak mesec na trg izhajajo novi vtičniki, funkcionalnosti in modeli. Če sledite tem novim izdajam, lahko vaša spletna stran ostane zdrava in relevantna.

Poleg tega, da bi morala vaša spletna strani dobro delovati z namiznimi napravami, bi morala brezhibno delovati tudi z drugimi napravami, kot so tablični računalniki in pametni telefoni. Strokovnjaki menijo, da bo do leta 2025 kar 72% ljudi uporabljalo samo mobilni internet.

Če vaša spletna stran ni posodobljena, tvegate izgubo strank in še huje, pridobivanje hekerjev. Hekerji ljubijo zastarela spletna mesta WordPress, ki jih lahko napadajo. Poskrbite, da bo vaša spletna stran v skladu z varnostnimi standardi in zaščitena pred nezaželenimi obiskovalci.

Izogibajte se izgubi prihodka

Cilj vsakega podjetja je ustvariti prihodek. Brez tega ne morete vzdrževati svojega podjetja in plačevati svojih zaposlenih. Kaj pa, če vam povemo, da lahko do izgube prihodka privede tudi nevzdrževana spletna stran?

Samo pomislite, vsakič, ko vaša spletno stran ni primerno vzdrževana, vi izgubljate stranke. Ali ste vedeli, da je 77% uporabnikov reklo, da nebi več obiskali spletne strani, če bi videli napako 404? Poleg tega 47% uporabnikov pričakuje, da se bo spletna stran naložila v dveh sekundah ali manj!

Če ima vaša spletna stran redne izpade, bodo ljudje začeli širiti slabe novice. Začeli boste izgubljati stranke, enega za drugim. Če si ne morete privoščiti izgube prihodka, potrebujete zanesljivo spletno stran.

Posodobljena in sodobna spletna stran je magnet za stranke. Z vzdrževanjem vsebine in s sledenjem varnostnim protokolom in posodobitvam boste uspeli povečati spletno prodajo. Ljudje bodo dobili vse potrebne informacije o vašem podjetju in storitvah ali izdelkih, vi pa boste dobili prihodek, ki ga potrebujete za ohranjanje svojega poslovanja.

Osredotočite se na svojo osnovno dejavnost

Vzdrževanje spletne strani je zamudno delo. Od analize varnostnih pregledov in testiranja hitrosti nalaganja spletne strani, do posodobitve svojih glavnih vtičnikov.

Kdaj boste našli čas za osredotočanje na svojo osnovno dejavnost? Kdaj boste delali na svoji poslovni strategiji in promociji vašega podjetja? No, če pridobite strokovno pomoč z najemom ljudi za vzdrževanje vaše spletne strani, boste imeli dovolj časa za vodenje vašega podjetja.

S plačevanjem storitev vzdrževanja, vam ne bo treba porabiti ur za odpravljanje težav na spletni strani. Nalogo lahko prepustite strokovnjakom in svoj čas porabite za delo na nečem, kar vam je všeč in za katerega imate veščine. Sprejmite dejstvo, da ne veste vsega in da vam ni treba vsega narediti sami. Vložite v zdravje svojega podjetja, ker je to edina pot do uspeha.

Potrebujete vzdrževanje spletne strani ali spletne trgovine?

Prepustite nam, da za vas opravimo težko delo.

Za konec

Ohranjanje kondicije vaše spletne strani je lahko dolgotrajno in frustrirajoče, vendar dlje ko odlašate, slabše bo. Sodelovanje s podjetjem za vzdrževanje spletnih strani, kot je MEDIASITE6 bo izboljšalo delovanje in varnost vaše spletne strani, kar se predvsem odraža v boljši uporabniški izkušnji.

Miran Urbas, MEDIASITE6