29. januarja, 2023 Miran Urbas

Kako uspešno zgraditi spletno trgovino?

Ko gre za izdelavo spletne strani za e-trgovino, je nekaj ključnih korakov, ki jih boste morali narediti, da zagotovite, da bo vaša spletna stran delovala uporabniku prijazno in optimizirano za iskalnike. Ne glede na to, ali ste lastnik malega podjetja, ki želi razširiti svojo spletno prisotnost, ali izkušen strokovnjak za e-trgovino, ki želi uvesti novo platformo, vam bo ta vodnik zagotovil informacije in vire, ki jih potrebujete za začetek.

 • Deli:

1. korak: Izberite pravo platformo

Prvi korak pri izdelavi spletne trgovine je izbira platforme, ki bo služila kot temelj za vašo spletno stran. Na voljo je več različnih možnosti, vključno s priljubljenimi platformami za e-trgovino.

WooCommerce, Shopify in BigCommerce so tri priljubljene platforme za spletno trgovino, ki jih podjetja lahko uporabljajo za ustvarjanje in upravljanje svojih spletnih trgovin. Vsaka platforma ima svoje edinstvene značilnosti, prednosti in slabosti, zato je pomembno razmisliti, katera je najboljša za vaše posebne potrebe.

wordpress woocommerce

WooCommerce je brezplačna odprtokodna platforma, zgrajena na platformi WordPress. Je priljubljena izbira za mala podjetja in podjetnike, ker je enostaven za uporabo in prilagajanje. Ponuja široko paleto vtičnikov in tem, ki jih lahko uporabite za dodajanje funkcionalnosti in dizajna vaši trgovini. Poleg tega ga je enostavno integrirati z drugimi platformami, kot so plačilne metode, ponudniki poštnin in sistemi CRM. Uporaba WordPress-a za Woocommerce vtičnikom je brezplačna.

shopify logo black

Shopify je lastniška platforma, ki je zasnovana za mala in srednje velika podjetja. Je priljubljena izbira za podjetja, ki šele začenjajo, saj je preprosta za uporabo in ne zahteva tehničnega znanja za nastavitev. Ponuja široko paleto predlog, aplikacij in vtičnikov, ki jih lahko uporabite za dodajanje funkcionalnosti in dizajna vaši trgovini. Poleg tega zagotavlja podporo strankam 24/7 in veliko skupnost uporabnikov. Uporaba Shopify-ja je plačljiva, cenik paketov si lahko ogledate na Shopify Pricing.

 

download

BigCommerce je lastniška platforma, ki je zasnovana za srednja in velika podjetja. Je priljubljena izbira za podjetja, ki iščejo naprednejšo platformo z več funkcijami in možnostmi prilagajanja. Ponuja široko paleto vgrajenih funkcij, aplikacij in vtičnikov, ki jih lahko uporabite za dodajanje funkcionalnosti in dizajna vaši trgovini. Poleg tega zagotavlja podporo strankam 24/7 in veliko skupnost uporabnikov. Uporaba BigCommerce je plačljiva, cenik pa si lahko ogledate na BigCommerce Pricing.

Če povzamemo, WooCommerce je brezplačna, odprtokodna platforma, ki je enostavna za uporabo in prilagajanje, zaradi česar je priljubljena izbira za mala podjetja in podjetnike. Shopify je lastniška platforma, ki je enostavna za uporabo in ne zahteva tehničnega znanja, zaradi česar je priljubljena izbira za mala in srednje velika podjetja. BigCommerce je lastniška platforma, ki je zasnovana za srednja in velika podjetja, je priljubljena izbira za podjetja, ki iščejo naprednejšo platformo z več funkcijami in možnostmi prilagajanja.

Katera bo najboljša platforma za vas bo odvisno od velikosti in potreb vašega podjetja, pa tudi od vašega proračuna in tehničnih zmogljivosti. Vsaka od teh platform ima svoj edinstven nabor funkcij in zmogljivosti, zato je pomembno, da jih raziščete in primerjate, da bi našli tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

2. korak: Oblikujte svojo spletno trgovino

Ko ste izbrali platformo, je čas, da začnete oblikovati svojo spletno trgovino. Pri tem koraku gre za ustvarjanje vizualno privlačne in uporabniku prijazne postavitve, ki bo strankam olajšala krmarjenje po vaši spletni trgovini in iskanje izdelkov, ki jih iščejo. Oblikovanje vključuje stvari, kot so izbira barvne sheme, izbira pisave in oblikovanje grafike in slik po meri, ki bodo pomagali ločiti vašo spletno stran od konkurence.

3. korak: Dodajte izdelke in vsebino

Ko je vaša spletna trgovina oblikovana, je čas, da nanjo dodate izdelke in vsebino. To bo vključevalo ustvarjanje strani izdelkov, pisanje opisov izdelkov ter dodajanje slik in videoposnetkov, ki bodo strankam pomagali izvedeti več o vaših izdelkih. Poleg tega boste morali ustvariti strani s kategorijami, objave v spletnem dnevniku in drugo vsebino, ki bo pomagala uveljaviti vašo spletno stran kot avtoriteto v vaši niši.

4. Nastavite plačilne metode, poštnino in davke

Ko ste napolnili svojo spletno trgovino z izdelki, se morate posvetiti nekaj ključnih vidikov gradnje spletne trgovine, od nastavitve plačilnega procesorja, nastavitev poštnine do dodajanja inventarja in davčnih orodij.

Izberite plačilne metode

Ko gre za izbiro in nastavitev plačilnih metod, se številni spletni trgovci odločijo za orodja, kot sta Stripe ali PayPal, da naredijo postopek lažji in varnejši. Če stranko preusmerjate na druge spletne strani, morate pred prenosom zagotoviti, da so podatki popolnoma šifrirani. Tu je pomembna uporaba SSL certifikati, ki poskrbi za šifiranje podatkov. SSL certifikat lahko uredite pri ponudniku vašega gostovanja.

Če se odločite za integracije plačil, upoštevajte te točke:

 • Kako enostavno je orodje integrirati v vašo platformo?
 • Ali je orodje varno?
 • Kakšni so stroški, ki jih morate plačati vi in stranka?
 • Kako je z izplačili na vaš tekoči račun iz teh platform?
 • Ali orodje zahteva registracijo uporabnika na njihovi spletni strani?
 • Katere plačilne možnosti omogoča orodje?

Integrirajte poštnino

Če vaša platforma to omogoča, bi morali integrirati različne vrste poštnin in se tako čim bolj približali željam vaših kupcev, ki želijo brezhibno izkušnjo. To bo tudi poenostavilo poslovanje, vampa omogočilo, da se boste lahko osredotočili na prodajo. Toda preden vključite pošiljanje, določite svoje pravilnike o pošiljanju, kot so brezplačna dostava, spremenljiva poštnina, pavšalna poštnina, itd. In ko ste že pri tem, določite tudi pravilnike o vračilu izdelkov in kupnine.

Dodajte izdelkom davek

Poleg tega lahko razmislite tudi o dodajanju kalkulatorja za samodejni izračun davka (DDV), stroškov pošiljanja in vseh drugih stroškov na blagajni.

5. korak: Optimizirajte za SEO

Ko je vaša spletna stran pripravljena in deluje, je pomembno, da jo optimizirate za iskalnike. To vključuje stvari, kot je ustvarjanje edinstvenih, s ključnimi besedami bogatih naslovov strani in meta opisov ter dodajanje oznak alt slikam. Poleg tega boste morali zagotoviti, da je vaša spletna trgovina prijazna do mobilnih naprav in da se hitro naloži, saj sta to dva ključna dejavnika, ki lahko vplivata na vašo uvrstitev v iskalniku.

Kaj je pomembno za optimizacijo spletne strani (SEO)?

 • Raziskava ključnih besed: Iskanje pravega ključnega besedila za ciljanje je ključni prvi korak v SEO. Uporabite orodja, kot je Google Keyword Planner, da ugotovite izraze in fraze, po katerih ljudje iščejo, in nato te ključne besede vključite v vsebino in meta oznake vaše spletne strani.
 • Optimizacija na strani: To vključuje optimizacijo vseh elementov vaše spletne strani, kot so oznake naslovov, meta opisi, oznake glave, slike in struktura notranjih povezav.
 • Kvalitetna vsebina: Ustvarjanje visoko kvalitetne, informativne in zanimive vsebine, ki je relevantna za vašo ciljno publiko, je ključnega pomena za SEO. Google nagradi spletne strani, ki ponujajo uporabnikom dragoceno informacijo.
 • Povratne povezave: Povratne povezave so povezave s drugih spletnih strani, ki kažejo na vašo stran. So pomembne za SEO, ker signalizirajo iskalnikom, da druge strani vašo vsebino ocenjujejo kot dragoceno in relevantno.
 • Optimizacija za mobilne naprave: Optimizacija za mobilne naprave je pomembna za SEO, ker vse več ljudi uporablja mobilne naprave za brskanje po internetu. Vaša spletna stran mora biti optimizirana za namizne in mobilne naprave, da zagotovi dobro izgled in delovanje na vseh napravah.
 • Tehnični SEO: To vključuje optimizacijo ozadja vaše spletne strani, kot so hitrost spletne strani, struktura spletne strani in pregledljivost.
 • Lokalni SEO: Če imate fizično lokacijo ali želite ciljati določeno geografsko območje, morate optimizirati vašo spletno stran za lokalni SEO. To vključuje ustvarjanje lokalnih seznamov, vključevanje v lokalne spletne imenike in spodbujanje strank k oddaji ocen in komentarjev.
 • Sledite in merite: spremljajte uspešnost svoje spletne strani z orodji za analizo, kot je Google Analytics. Uporabite podatke za prepoznavanje področij izboljšav in merjenje učinkovitosti vaše strategije SEO.
 • Bodite na tekočem z algoritmi iskalnikov: Algoritmi iskalnikov se nenehno spreminjajo in pomembno je, da ste na tekočem z najnovejšimi najboljšimi praksami.
 • Bodite potrpežljivi: SEO je dolgoročna strategija, za rezultate sta potrebna čas in trud. Pomembno je ostati dosleden in potrpežljiv.

6. korak: Promovirajte svojo spletno trgovino

Končno je čas, da promovirate svojo spletno trgovino in začnete usmerjati promet na svojo spletno stran. To je mogoče storiti z različnimi metodami, vključno s trženjem v družabnih medijih, trženjem po e-pošti in plačanim oglaševanjem. Poleg tega je pomembno sodelovati s svojimi strankami in zgraditi skupnost okoli vaše blagovne znamke, saj bo to pomagalo uveljaviti vašo spletno stran kot zaupanja vreden in zanesljiv vir za vaše izdelke ali storitve.

Za konec pa še to, izdelava spletne trgovine zahteva veliko načrtovanja, raziskav in trdega dela, vendar s pravim pristopom in pravimi orodji lahko ustvarite spletno trgovino, ki vam bo pomagala doseči nove stranke, povečati prodajo in doseči vaše poslovne cilje. Ne pozabite, da je izdelava spletne trgovine stalen proces in da morate vedno iskati načine za izboljšanje in rast svojega spletnega poslovanja.

Miran Urbas, MEDIASITE6

, , , ,