30. decembra, 2021 Miran Urbas

Zakaj izbrati WordPress?

Eno od vprašanj, katerega nam stranke pogosto zastavljajo, je: Zakaj naj uporabljam WordPress? Ali moja spletna stran ni dovolj dobra? Zakaj moram preiti na WordPress z druge platforme?

V tem članku vam bomo razkrili najpomembnejše razloge, zakaj bi morali uporabljati WordPress. Pokrili bomo tudi vse različne vrste spletnih strani, ki jih lahko ustvarite z WordPressom in predstavili priljubljene spletne strani, ki že uporabljajo WordPress.

  • Deli:

Ena najpogostejših napačnih predstav o WordPressu je, da je le platforma za bloganje. Toda WordPress je veliko več.

Medtem ko je WordPress začel kot orodje za bloganje, se je razvil v zmogljivo orodje za izdelavo spletnih strani in robusten sistem za upravljanje spletnih vsebin (CMS).

Najboljši del WordPressa je, da je enostaven za uporabo in dovolj prilagodljiv za izdelavo različnih vrst spletnih strani. To je tudi glavni razlog, zakaj je WordPress postal tako priljubljen. Pravzaprav, glede na nedavno raziskavo, WordPress poganja kar 43% vseh spletnih strani na internetu.

Zaradi svojih mnogih funkcij WordPress uporabljajo številne vrhunske blagovne znamke, vključno z revijo Time Magazine, Facebookom, The New Yorker, Sony, Disney, Target, The New York Times in drugi.

Oglejmo si, zakaj bi morali za izdelavo svoje spletne strani tudi vi uporabiti WordPress.

1. WordPress je brezplačen

WordPress je brezplačna programska oprema. To pomeni, da ga lahko brezplačno prenesete, namestite, uporabljate in spremenite tako, da ustreza vašim potrebam. Z njim lahko ustvarite katero koli spletno stran.

Čeprav je programska oprema WordPress sama po sebi brezplačna, pa za njeno namestitev potrebujete še ime domene in spletno gostovanje.

Ime domene je naslov vaše spletne strani na internetu. To je tisto, kar vaši uporabniki vnesejo v naslovno vrstico brskalnika za dostop do vaše spletne strani (npr. google.com).

Spletno gostovanje je kot hiša vaše spletne strani, kjer so shranjene vse datoteke potrebne za to, da se spletna stran pravilno naloži.

2. WordPress je enostaven za uporabo

Čeprav je WordPress najbolj prilagodljiva in zmogljiva platforma, je za začetnike precej enostaven za uporabo.

Na voljo je s preprosto nadzorno ploščo z različnimi možnostmi menija, ki so navedene v stranski vrstici. Z lahkoto lahko ustvarite objave in strani, prilagodite dizajn svoje spletne strani, dodate navigacijske menije in še več. 

WordPress nadzorna plošča

WordPress nadzorna plošča

WordPress absolutnim začetnikom olajša vzdrževanje spletnih strani brez tehničnih težav.

Najprej so posodobitve. WordPress redno izdaja osnovne posodobitve, ki jih lahko namestite s klikom na gumb. Enako velja tudi za vtičnike in téme, ki izdajajo lastne posodobitve.

WordPress posodobitve

WordPress posodobitve

Za varnostne kopije obstajajo odlični vtičniki, ki vam mogočajo, da nastavite samodejne varnostne kopije in jih shranite na oddaljeno lokacijo, kot je Google Drive ali Dropbox. Tu velja omeniti vtičnik UpdraftPlus WordPress Backup Plugin, kateri ima vse zgoraj omenjene funkcije, ter ponuja brezplačno različico, katera zadostuje večini uporabnikov.

Varnost. Z nekaterimi osnovnimi varnostnimi praksami, lahko naredite svojo WordPress spletno stran še bolj varno (več o tem kasneje).

3. WordPress je popolnoma prilagodljiv

Večina ljudi, ki uporabljajo WordPress, niso spletni oblikovalci ali programerji. Pravzaprav večina ljudi začne uporabljati WordPress brez predhodnega znanja o oblikovanju spletnih strani.

Za ljudi, ki niso tehnološko podkovani, je WordPress popolna rešitev, saj lahko izbirate med tisoči brezplačnih predlog (tém) spletnih strani. Skoraj za vsako spletno stran, naj bo to blog, poslovna stran ali spletna trgovina, obstaja popolna téma.

Téme je enostavno prilagoditi, saj je veliko od njih opremljenih z kopico možnostmi, ki vam omogočajo, da spremenite barve, naložite svoj logotip, spremenite ozadje, ustvarite čudovite oglasne pasice (“slider”) in ga resnično prilagodite svojim potrebam, ne da bi napisali eno vrstico kode.

Na primer, Astra je téma, ki jo pogosto priporočamo, saj omogoča preprosto ustvarjanje spletne strani profesionalnega videza tudi za začetnike. Na voljo je z 90+ pripravljenimi predlogami, ki jih je enostavno prilagoditi za poljubno vrsto spletne strani. 

WordPress tema Astra

WordPress téma Astra

Svoji spletni strani lahko dodate tudi funkcionalnosti po meri z uporabo vtičnikov. Vtičniki so kot aplikacije za vašo spletno stran, ki jih lahko uporabite za dodajanje naprednih funkcij, kot so analitika, kontaktni obrazci, območje za članstvo in drugo.

Poleg dodajanja dodatne funkcionalnosti vam lahko nekateri vtičniki omogočajo preoblikovanje vaše spletne strani v popolnoma novo platformo.

Izbira med vtičniki je velika, vendar obstaja nekaj bistvenih vtičnikov, ki jih priporočamo za vsako spletno stran:

  • Vtičnik za kontaktni obrazec, da se lahko vaši obiskovalci obrnejo na vas
  • Vtičnik za analizo, da lahko vidite, koliko obiskovalcev prejmete
  • Vtičnik za optimizacijo iskalnikov, da lahko pridobite več prometa od Googla

Kasneje boste morda morali izbrati več vtičnikov, odvisno od vrste spletne strani, ki jo ustvarjate.

4. WordPress je SEO prijazen

Najboljša ali najlepša spletna stran na svetu ne bo uspešna, če ne bo pridobila obiskovalcev.

Na srečo je WordPress zgrajen z upoštevanjem pravil, ki so pomembni za prikazovanje v rezultatih brskalnikov.

WordPress je napisan z uporabo visokokakovostne kode s semantičnimi oznakami. Z drugimi besedami, Google in drugi iskalniki obožujejo WordPress.

Zato se WordPress spletne strani v iskalnikih ponavadi uvrščajo višje od drugih.

Če želite optimizirati svojo spletno stran za še več prometa, priporočamo uporabo vtičnika Yoast SEO ali Rankmath.

5. WordPress je varen

WordPress je razvit z mislijo na varnost in je zelo varna platforma za izdelavo spletnih strani.

Še vedno pa lahko naredite veliko, da bo vaša spletna stran še bolj varna pred hekerji, zlonamerno programsko opremo in drugimi nevarnostmi. Za podrobnosti kliknite spodnjo povezavo, kjer boste izvedeli več o tem, kako poskrbeti za varnost vaše WordPress spletne strani.

6. WordPress ne bo izginil

WordPress je odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da je ne vzdržuje samo ena oseba ali podjetje. Tudi če WordPress organizacija izgine, lahko vsak preprosto popravi njegovo kodo in jo zažene z drugim imenom v nekaj minutah.

Eno manj znanih dejstev o WordPressu je, da nima izvršnega direktorja. Ime WordPress je zaščiteno s fundacijo WordPress, ki je neprofitna organizacija, ki zagotavlja, da WordPress še naprej raste.

Za WordPressom stoji močna skupnost tisočev uporabnikov, razvijalcev in malih podjetij. Kot skupnost vsi zagotavljajo, da je WordPress tu, da ostane na dolge razdalje.

WordPress koristi milijonom uporabnikov po vsem svetu. Na voljo je v več kot 53-ih jezikih in podpira tudi na tisoče večjezičnih spletnih strani. Najdete ga tudi v slovenskem jeziku.

Kot začetnik v WordPressu se boste pridružili tej globalni skupnosti uporabnikov in ugotovili boste, da je skupnost WordPress dobrodošla in željna pomagati.

7. Kakšne vrste spletnih strani lahko ustvarite z WordPressom?

WordPress se lahko uporablja na veliko različnih načinov, od preprostih spletnih strani do zahtevnih e-trgovin s tisoči izdelkov in obiskovalcev.

Sledi le nekaj primerov različnih vrst spletnih strani, ki jih lahko naredite z WordPressom.

  • Začnite blog
  • Naredite poslovno spletno stran
  • Začnite spletno trgovino
  • Zgradite spletno stran za članstvo
  • Prodaja spletnih tečajev

Potrebujete vzdrževanje spletne strani ali spletne trgovine?

Prepustite nam, da za vas opravimo težko delo.

Za konec

Upamo, da je ta članek odgovoril na vaše vprašanje, zakaj bi morali uporabljati WordPress. Najboljši način, da resnično izkusite moč WordPressa, je njegova uporaba. Poskusite in nam sporočite, kaj mislite. V kolikor boste potrebovali pomoč, nas vedno lahko pocukate za rokav in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

Miran Urbas, MEDIASITE6