Izdelava spletnih strani.

Če se še odločate ali potrebujete spletno stran ali ne, vam prihranimo nekaj časa – potrebujete jo. In to dobro. Takšno, ki bo profesionalno oblikovana in ki povečuje prepoznavnost blagovne znamke.

Kako poteka izdelava spletnih strani?

Dobro izdelana spletna stran ponuja veliko več kot le estetiko. Privablja obiskovalce in pomaga ljudem razumeti produkt, podjetje in blagovno znamko z različnimi elementi, ki vključujejo grafični izgled, besedilo in interakcijo. To pomeni, da mora vsak element vaše spletne strani delovati v smeri določenega cilja.

Toda kako dosežete pravilno ravnovesje elementov? Kam uvrstiti kateri element kot je besedilo, slika ali video?

Predstavili vam bomo celovit proces spletnega oblikovanja, ki upošteva tako obliko kot funkcijo. Vključuje 6 ključnih korakov, ki so potrebni za kvalitetno izdelavo spletnih strani.

ODZIVEN DIZAJN in VARNOST!

Poskrbeli bomo, da bo vaša spletna stran prilagojena tako namiznim računalnikom, kot tudi tablicam in mobilnim telefonom. Spletna stran bo narejena po najmodernejših smernicah, varnost pa zagotovimo s SSL certifikatom, kateri pove vašim strankam, da je brskanje po vaši spletni strani varno.

1. Zbiranje informacij

Prvi korak pri izdelavi spletne strani je zbiranje informacij. Ta korak velja za najpomembnejšega, saj je potrebno naročnika dodobra spoznati. Prvi sestanek s stranko je tako namenjen prav temu.

Med pogovorom moramo pridobiti informacije o:

 • Namenu spletne strani:
  Kaj je namen spletne strani? Želi stranka promovirati svojo storitev, prodajati produkte ali le deliti informacije?
 • Cilju spletne strani:
  Kakšne cilje ima stranka s spletno stranjo? Dva najpomembnejša sta služenje denarja in delitev informacij.
 • Ciljni publiki:
  Obstaja določena ciljna publika za spletno stran? Pomagamo si lahko tako, da si zamislimo popolno stranko za spletno stran. Kakšna je njena starost, spol, interesi, … Ti podatki nam bodo kasneje pomagali pri ustvarjanju vsebine.
 • Vsebini spletne strani:
  Kakšno vsebino bojo stranke iskale na spletni strani? Potrebujejo informacije, strokovne nasvete, produkte, …?

2. Načrtovanje

Ko smo pridobili vse informacije, ki jih potrebujemo, lahko začnemo z izdelovanjem načrta za spletno stran. Tu se ustvari tako imenovan zemljevid spletnega mesta.

Zemljevid spletnega mesta je seznam vseh glavnih kategorij na spletni strani, kot tudi podkategorij v kolikor so le-te na voljo. To služi kot vodilo glede vsebine na spletni strani in je ključnega pomena za razvoj doslednega in razumljivega navigacijskega sistema.

Osnova za dobro izdelavo spletnih strani je dober uporabniški vmesnik ali UI (user interface), ki omogoča enostavno navigacijo po spletni strani.

Pri načrtovanju spletne strani je potrebno razmišljati kot naš končni uporabnik, saj so to navsezadnje ljudje, ki bodo obiskovali našo spletno stran ali kupovali naše izdelke.

V fazi načrtovanja se določi tudi, katere tehnologije naj se uporabijo na spletni strani. Elementi, kot so CMS (sistem za upravljanje vsebin – npr. WordPress), kontaktni obrazci, galerije, animacije, itd.

3. Dizajn

Z vsemi zbrani informacijami do sedaj je čas, da določimo kakšen naj bo izgled spletne strani. Tu nam v veliko pomoč pride informacija o tem, kakšna je ciljna publika. Stran namenjena najstnikom bo izgledala precej drugače, kot stran za finančno svetovanje. Kot del faze oblikovanja spletne strani je prav tako pomembno, da vključite elemente, kot so logotip podjetja, iz njega določite barve, ki se naj uporabljajo in tako okrepite identiteto podjetja na spletni strani.

Ko so podrobnosti, kot so barve, pisave in slike določeni, se za stranko pripravi vzorce, kakšna naj bi bila grafična podoba spletne strani. To omogoča, da stranka sodeluje pri izdelavi spletne strani in ima vpogled v njen razvoj. Najpomembnejši razlog za to je, da stranka lahko izrazi svoje želje in nevšečnosti med samim oblikovanjem spletne strani. V tej fazi je komunikacija med stranko in oblikovalcem ključna za zagotovitev, da bo končna spletna stran ustrezala potrebam in okusu stranke.

4. Programiranje

Faza programiranja je točka, kjer spletni razvijalec ustvari spletno stran. Na tej točki razvijalec združi posamične grafične elemente iz vzorcev, ki so bili ustvarjeni ob snovanju dizajna in izdela dejansko spletno stran. To se običajno izvede tako, da se najprej razvije domača stran, ki ji sledi “okvir” za notranje strani. Okvir služi kot predloga za strani z vsebinami, saj vsebuje glavno navigacijsko strukturo za spletno stran.

V tej fazi se dodajo tudi elementi, kot so CMS (sistem za upravljanje vsebin; npr. WordPress), galerije slik, kontaktni obrazci, e-trgovina, itd.

Na tehnični ravni uspešno spletno mesto zahteva razumevanje razvoja spletnih strani. To vključuje pisanje veljavne kode HTML/CSS, ki je skladna s trenutnimi spletnimi standardi, kar povečuje funkcionalnost in dostopnost za čim večje število občinstva.

Izdelava spletnih strani po željah stranke

5. Testiranje in zaključki

Na tej točki se naredijo končne podrobnosti in začne se testiranje spletne strani. V preizkuse so vštete stvari, kot so popolna funkcionalnost obrazcev, galerij, plačil,  ter testiranje združljivosti z mobilnimi napravami, kar zagotavlja, da je vaša spletna stran optimizirana za pravilno prikazovanje v brskalnikih in na mobilnih napravah.

Ko stranka dokončno odobri spletno stran, je čas da stran preklopimo iz testnega v “živo” okolje. Živo okolje pomeni, da bodo spletno stran videli vsi in ne samo vi ter razvijalci, kot je bilo to med časom razvoja spletne strani.

Za zagon spletne strani je potrebno imeti zakupljen prostor na strežniku (gostovanje) in pa veljavno domeno. V kolikor še nimate urejenega gostovanja in domene, vam to lahko uredimo mi.

6. Vzdrževanje

Vzdrževanje spletne strani je pomembno za optimizacijo spletne strani in iz varnostnega vidika. Eden od načinov, da si zagotovite, da se obiskovalci spletne strani vračajo je, da redno ponujate nove vsebine ali izdelke. Spletno stran lahko vzdržujete in posodabljate sami ali pa jo zaupate nam.

Če želite sami posodabljati vsebino, je na vašo spletno stran mogoče uvesti nekaj, kar se imenuje CMS (Content Management System), kot je WordPress. O tem se odloča med fazo načrtovanja.

Spletna stran, ki jo poganja CMS, vam omogoča, da sami urejate vsebino spletne strani. Omogočen vam je dostop do upravnega področja v ozadju (“backend-a”), kjer lahko uporabljate spletni urejevalnik besedila (podoben mini različici Microsoft Worda). Na ta način boste lahko urejali obstoječo vsebino, lahko pa tudi sami dodajate nove strani in vsebino.

Od vas je odvisno, kako se počutite udobno s posodabljanjem spletne strani. Nekateri ljudje imajo raje ves nadzor, tako da lahko posodabljajo svojo spletno stran takoj, ko se odločijo za to. Drugi se raje umaknejo s spletne strani v celoti, saj imajo dovolj nalog, ki so bolj pomembne za neposredno ravnanje z njimi.

Drugi elementi vrste vzdrževanja vključujejo redne varnostne kopije spletnega mesta, nadgradnje CMS-a WordPress, dodatno namestitev vtičnikov itd.

KAJ PA CENA?

Najpogostejše vprašanje, ki ga dobimo je “Kakšna je cena izdelava spletne strani?“.
Ker so vsi naši projekti izdelani po meri in prilagojeni stranki je cena odvisna od zahtevnosti projekta.
Vabimo vas, da nam pošljete povpraševanje in z veseljem vam bomo sestavili ponudbo, katero boste težko spregledali.