19. julija, 2023 Miran Urbas

Izdelava spletne strani: Korak za korakom

Danes vam predstavljam svoj celostni pogled na proces izdelave spletne strani. Ustvaril sem ta vodnik, saj sem opazil, da me prijatelji, stranke in sledilci pogosto sprašujejo o različnih vidikih izdelave spletne strani, ki se morda zdijo osnovni za nekoga, ki je v tem že izkušen, vendar so lahko zapleteni za nekoga, ki se s tem šele spoznava. Zavedam se, da vsi ne poznajo vseh korakov, ki so potrebni za izdelavo spletne strani, zato upam, da bo ta vodnik odgovoril na vaša vprašanja in vam pomagal na vaši poti. No, pa začnimo s to izjemno avanturo…

  • Delite z ostalimi:

Kje začeti?

Izdelava spletne strani se lahko zdi kot ogromna naloga, še posebej, če se na to področje šele podajate. Spletna stran je kot vaš digitalni dom, kjer vas lahko vaši potencialni kupci, sledilci ali podporniki najdejo, spoznajo vaše storitve ali izdelke in se povežejo z vašo vsebino.

Izbrati morate pravo platformo, se odločiti za domeno, izbrati ponudnika gostovanja, načrtovati oblikovanje, ustvarjati zanimive vsebine in jih optimizirati za iskalnike. Verjemite, razumem, da se ti zdi vse skupaj kot velik izziv.

A ne skrbite, ta članek bo razčlenil postopek izdelave spletne strani na enostavne korake. Ali ste popoln začetnik ali pa želite posodobiti svojo trenutno stran, tukaj boste našli koristne nasvete in praktične ideje, ki vam bodo pomagali ustvariti spletno stran, ki ne bo samo lepa na pogled, ampak bo tudi dosegla tvoje cilje. Torej, začnimo s to avanturo!

Korak 1: Določiti je treba namen spletne strani

Preden začnemo z gradnjo, moramo vedeti, kaj želimo zgraditi, kajne? Enako velja za izdelavo spletne strani. Preden začnete z oblikovanjem in kodiranjem, morate jasno določiti, kaj želite doseči s svojo spletno stranjo.

Razmislite, kaj želite s svojo spletno stranjo povedati svetu. Ali želite prodati izdelke ali storitve? Morda želite deliti svoje misli in ideje preko bloga? Ali pa želite pokazati svoje delo v obliki portfolia? Morda ste neprofitna organizacija, ki želi širiti ozaveščenost o pomembni zadevi? Vsak od teh ciljev zahteva drugačen pristop k izdelavi spletne strani.

Če ste naprimer e-trgovina, bo vaš glavni cilj verjetno povečanje prodaje. To pomeni, da boste potrebovali spletno stran, ki je optimizirana za pretvorbo obiskovalcev v kupce, z enostavnim postopkom nakupa in jasnimi pozivi k dejanju.

Če ste bloger/ka, bo vaš cilj morda povečati angažiranost in privabiti več obiskovalcev na vašo stran. To pomeni, da boste potrebovali spletno stran, ki je oblikovana za udobno branje, z možnostmi za komentiranje in deljenje.

Ne glede na to, kakšen je vaš cilj, je pomembno, da ga jasno določite pred začetkom procesa izdelave spletne strani. To vam bo pomagalo usmeriti vaše odločitve in zagotoviti, da vaša spletna stran učinkovito služi svojemu namenu.

Korak 2: Izberite pravo platformo

Ko gre za izdelavo spletne strani, je ena izmed najpomembnejših odločitev izbira prave platforme. To je kot izbira pravega temelja za vašo hišo – potrebujete nekaj trdnega, zanesljivega in prilagodljivega, ki bo podpiralo vse, kar želite zgraditi.

Dandanes je na voljo veliko različnih platform za izdelavo spletnih strani, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Tukaj so nekatere izmed najbolj priljubljenih:

WordPress: WordPress je izjemno prilagodljiva in močna platforma, ki poganja več kot tretjino vseh spletnih strani na svetu. Ponuja na tisoče tem in vtičnikov, s katerimi lahko prilagodite svojo spletno stran. Vendar pa zaradi svoje prilagodljivosti zahteva nekoliko več tehničnega znanja. Preberite naš članek “Zakaj izbrati WordPress?” kjer smo zapisali dobre strani WordPress-a.

Wix: Wix je platforma za izdelavo spletnih strani, ki omogoča enostavno povleci in spusti oblikovanje. To je odlična izbira za začetnike, ki ne želijo skrbeti za kodiranje. Vendar pa manjša prilagodljivost pomeni, da boste morda omejeni, ko bo vaša spletna stran začela rasti.

Shopify: Če želite ustvariti spletno trgovino, je Shopify odlična izbira. Ta platforma je zasnovana posebej za e-trgovino in ponuja vse funkcije, ki jih potrebujete za vodenje spletne trgovine. Vendar pa je ta specializacija lahko omejujoča, če želite svojo spletno stran uporabljati za kaj drugega.

Pri izbiri platforme za spletno stran je pomembno, da upoštevate svoje potrebe, tehnične sposobnosti in proračun. Ne glede na to, katero platformo izberete, se prepričajte, da vam bo omogočila ustvariti spletno stran, ki ustreza vašim ciljem.

Korak 3: Izberite svojo domeno

Čas je, da svoji spletni strani daste ime! Domena je naslov vaše spletne strani na internetu, in izbira pravega domenskega imena je ključna za uspeh vaše spletne strani. To je kot naslov vaše hiše; pomaga ljudem, da vas najdejo, in daje prvi vtis o tem, kaj lahko pričakujejo.

Dobro domensko ime je kratko, enostavno za zapomnitev in črkovanje, in jasno odraža vsebino ali namen vaše spletne strani. Tu so nekateri nasveti, ki vam bodo pomagali izbrati odlično domensko ime:

Bodite kratki in jedrnati: Najboljša domenska imena so običajno kratka in jedrnata. To ne samo, da jih je lažje zapomniti, ampak tudi zmanjšuje možnost za napake pri vnosu.

Uporabite ključne besede, če je mogoče: Če je to smiselno in naravno, poskusite vključiti ključne besede, ki se nanašajo na vašo spletno stran. To lahko pomaga izboljšati vašo SEO in obiskovalcem da takojšnji vpogled v to, kaj ponujate.

Izogibajte se številkam in vezajem: Številke in vezaji lahko domenska imena naredijo težje za zapomnitev in črkovanje, zato se jim, če je le mogoče, izogibajte.

Izberite pravo domensko končnico: Domena “.com” je najbolj priljubljena, vendar morda ni na voljo za vaše želeno ime. Obstaja veliko drugih domenskih končnic (.net, .org, .co, itd.), ki jih lahko uporabite.

Preverite dostopnost: Preden se odločite za domensko ime, se prepričajte, da je na voljo in da ne krši nobenih blagovnih znamk.

Izbira domenskega imena je pomemben korak v procesu izdelave spletne strani, zato si vzemite čas in premislite o imenu, ki bo najbolje predstavljalo vašo spletno stran.

Korak 4: Izberite ponudnika gostovanja

Zdaj, ko imate jasno določen namen svoje spletne strani, ste izbrali platformo in domensko ime, je čas, da se pogovorimo o gostovanju. Kaj sploh je gostovanje, se sprašujete? No, če je vaša spletna stran kot hiša, potem je gostovanje kot zemljišče, na katerem stoji ta hiša. Gostovanje je storitev, ki vaši spletni strani zagotavlja prostor na strežniku in jo naredi dostopno na internetu.

Izbira pravega ponudnika gostovanja je pomembna, saj bo vplivala na delovanje vaše spletne strani. Tukaj je nekaj dejavnikov, na katere morate biti pozorni:

Zanesljivost in razpoložljivost: Vaša spletna stran mora biti na voljo 24/7, zato izberite ponudnika gostovanja z visoko razpoložljivostjo (najmanj 99,5%).

Hitrost: Hitrost nalaganja spletne strani je pomembna za uporabniško izkušnjo in SEO. Izberite ponudnika gostovanja, ki zagotavlja hitre strežnike.

Podpora: Tudi če ste tehnično podkovani, boste morda potrebovali pomoč. Izberite ponudnika gostovanja s hitro in zanesljivo podporo.

Cena: Cene se razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Pomembno je, da izberete ponudnika, ki ponuja dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Nadgradnja: Če se vaša spletna stran razvija in raste, boste morda potrebovali več virov. Izberite ponudnika gostovanja, ki omogoča enostavno nadgradnjo vašega načrta.

Pomembno je, da si vzamete čas in naredite raziskave, preden se odločite za ponudnika gostovanja. Prava izbira bo vaši spletni strani zagotovila trdne temelje, na katerih lahko zgradite svojo spletno prisotnost.

Preberite: Kako izbrati pravo spletno gostovanje?

Korak 5: Oblikujte svojo spletno stran

Pravijo, da se knjige ne sodi po platnicah, vendar pa pri spletnih straneh to ne drži povsem. Obiskovalci spletne strani bodo v nekaj sekundah naredili prvi vtis o vaši strani, zato je pomembno, da je vaša spletna stran vizualno privlačna in uporabniku prijazna.

Dizajn spletne strani ni samo estetski; je tudi funkcionalen. Dobra oblika vodi obiskovalce skozi vašo spletno stran, jim pomaga najti, kar iščejo, in jih spodbuja k interakciji. Tukaj je nekaj nasvetov za oblikovanje spletne strani, ki je tako lepa kot uporabna:

Sledite hierarhiji informacij: Najpomembnejše informacije postavite na vrh strani, da jih obiskovalci vidijo takoj.

Uporabite enostavno navigacijo: Vaš meni navigacije mora biti jasen in enostaven za uporabo, da obiskovalci lahko enostavno najdejo, kar iščejo.

Izberite barve in pisave, ki odražajo vašo blagovno znamko: Barve in pisave lahko povedo veliko o vaši blagovni znamki. Izberite tiste, ki se ujemajo z vašim tonom in sporočilom.

Optimizirajte za mobilne naprave: Vedno več ljudi dostopa do spleta preko mobilnih naprav. Poskrbite, da bo vaša spletna stran videti odlično in delovala dobro na vseh napravah.

Uporabite visokokakovostne slike: Slike lahko dodajo vizualni interes in pomagajo razložiti vaše sporočilo. Uporabite jasne, profesionalno izgledajoče slike.

Oblikovanje spletne strani je lahko zahteven proces, vendar je vredno truda. Dobra oblika bo pomagala vaši spletni strani izstopati, pritegniti obiskovalce in jih spremeniti v stranke ali sledilce.

Korak 6: Ustvarite vsebino za vašo spletno stran

Oblikovanje je pomembno, vendar je vsebina tista, ki obiskovalce spremeni v stranke ali sledilce. Kvalitetna, relevantna vsebina je ključna za uspeh vaše spletne strani. Vsebina je tista, ki privlači obiskovalce, jih obdrži na vaši strani in jih spodbuja k interakciji.

Ustvarjanje vsebine ne pomeni samo pisanja besedil. Vključuje tudi ustvarjanje slik, videoposnetkov, infografik, podcastov, e-knjig in še več. Tukaj je nekaj nasvetov za ustvarjanje vsebine, ki bo angažirala vaše obiskovalce:

Poznajte svojo ciljno skupino: Najboljša vsebina je tista, ki odgovarja na vprašanja in rešuje probleme vaše ciljne skupine. Razmislite o tem, kaj vaša ciljna skupina želi in potrebuje, in ustvarite vsebino, ki to ponuja.

Bodite koristni: Vaša vsebina naj bo koristna in informativna. To ne samo, da bo pomagalo obiskovalcem, ampak bo tudi izboljšalo vašo SEO.

Pripovedujte zgodbe: Zgodbe so močno orodje za povezovanje z ljudmi. Uporabite zgodbe, da svojo vsebino naredite bolj zanimivo in osebno.

Uporabite različne oblike vsebine: Ne omejujte se samo na besedila. Uporabite slike, video, infografike in druge oblike vsebine, da svojo spletno stran naredite bolj dinamično in zanimivo.

Optimizirajte za SEO: Uporabite ključne besede, ustvarite privlačne naslove, uporabite meta oznake in druge SEO taktike, da vašo vsebino naredite bolj vidno na iskalnikih.

Upravljanje vsebine spletne strani je nenehen proces. Vedno se morate prilagajati, učiti in izboljševati. Ampak ne pozabite, da je vaša vsebina srce vaše spletne strani, zato ji dajte ljubezen in pozornost, ki si jo zasluži.

Korak 7: Optimizirajte svojo spletno stran za SEO

Ste že slišali za SEO? To so tehnike, ki vam pomagajo izboljšati vašo pozicijo na straneh z rezultati iskalnikov (SERP), kar pomeni, da vas več ljudi najde. SEO, ali optimizacija spletnih strani za iskalnike, je ključnega pomena za povečanje obiska in dosega vaše spletne strani.

Torej, kako lahko optimizirate svojo spletno stran za SEO? Tukaj je nekaj osnovnih nasvetov:

Uporabite ključne besede: Ključne besede so besede in fraze, ki jih ljudje vnašajo v iskalnike. Vključite jih v svojo vsebino, metapodatke in URL-je.

Izboljšajte hitrost nalaganja strani: Iskalniki, kot je Google, upoštevajo hitrost nalaganja strani pri rangiranju spletnih strani. Poskrbite, da se vaša spletna stran hitro naloži.

Optimizirajte za mobilne naprave: Vedno več iskanj se izvaja na mobilnih napravah, zato je pomembno, da je vaša spletna stran mobilno odzivna.

Ustvarite kakovostno vsebino: Iskalniki vrednotijo kakovostno vsebino, ki je koristna in relevantna za uporabnike. Poskrbite, da je vaša vsebina visoke kakovosti in da redno dodajate novo vsebino.

Uporabite notranje in zunanje povezave: Povezovanje do drugih delov vaše spletne strani ali do drugih relevantnih spletnih mest lahko izboljša vaš SEO.

SEO je kompleksno področje z veliko različnimi tehnikami in strategijami. Lahko se učite in se prilagajate, saj se algoritmi iskalnikov nenehno spreminjajo. Vendar pa je osnovna ideja preprosta: ustvarite spletno stran, ki je uporabna in dostopna za ljudi, in iskalniki vam bodo dali visoko oceno.

Zaključek

Čestitam, prešli ste skozi vse korake izdelave spletne strani! Od določanja namena vaše spletne strani, izbire prave platforme in domenskega imena, do izbire ponudnika gostovanja, oblikovanja vaše spletne strani, ustvarjanja vsebine in optimizacije za SEO. Vse te korake lahko uporabite kot vodnik na vaši poti do izdelave spletne strani.

Vem, da se zdi veliko dela, in res je. Toda izdelava spletne strani je vredna truda. Spletna stran vam omogoča, da delite svojo strast, prodajate svoje izdelke ali storitve, povezujete se z ljudmi po vsem svetu in celo zaslužite denar.

Ne pozabite, da izdelava spletne strani ni enkratna naloga. To je nenehen proces učenja, prilagajanja in izboljševanja. Toda ne skrbite, imate vse, kar potrebujete, da začnete. In vedno se lahko vrnete k tem korakom, če se kdaj zatakne.

Zdaj pa je čas, da začnete! Vesel sem, da sem lahko del vaše poti do izdelave spletne strani in komaj čakam, da vidim, kaj boste ustvarili.

, ,