30. novembra, 2022 Miran Urbas

Kako narediti onsite SEO?

Ko gre za optimizacijo vaše spletne strani za iskalnike, je onsite SEO ključni korak, ki ga ne smete spregledati. Toda kaj točno je onsite SEO in kako ga pravilno izvajate? V tem članku se bomo poglobili v svet onsite SEO in vam ponudili vse nasvete in trike, ki jih potrebujete za izboljšanje uvrstitve vaše spletne strani v iskalnikih.

  • Deli:

Najprej definirajmo kaj onsite SEO sploh je. V bistvu je to proces optimizacije vsebine in strukture vaše spletne strani, da bo čim bolj prijazno iskalnikom. To vključuje stvari, kot so optimizacija naslovov strani, meta opisov in URL-jev, pa tudi zagotavljanje, da je vaša spletna stran prijazna do mobilnih naprav in ima visoko hitrost nalaganja strani. Če poskrbite za te elemente SEO-ja na spletni strani, dajete iskalnikom jasen znak, da je vaša spletna stran ustrezna, zaupanja vredna in vredna višje uvrstitve v rezultatih iskanja.

Zdaj pa se poglobimo v nekatere posebne tehnike SEO-ja na spletni strani, ki jih lahko začnete izvajati na svojem spletni strani že danes.

1. Optimizirajte svoje naslove strani in meta opise

Prvi korak k izboljšanju SEO-ja na spletni strani je, da zagotovite, da so naslovi in meta opisi strani optimizirani. Naslovi strani so besedilo, ki se prikaže v zgornji vrstici vašega brskalnika in v rezultatih iskalnika, medtem ko so meta opisi kratki delčki besedila, ki se prikažejo pod naslovom strani v rezultatih iskanja.

Ko gre za optimizacijo naslovov strani in meta opisov, je treba upoštevati nekaj stvari. Najprej se prepričajte, da naslovi strani natančno odražajo vsebino strani. To bo iskalnikom pomagalo razumeti, o čem govori vaša stran in kako naj bo uvrščena. Poleg tega vključite ciljne ključne besede v naslove strani in meta opise, vendar jih ne natlačite nenaravno.

2. Optimizirajte svoje URL-je

Drug pomemben vidik onsite SEO-ja je zagotavljanje, da so vaši URL-ji čisti in lahko razumljivi. To pomeni uporabo opisnih URL-jev, bogatih s ključnimi besedami, ki natančno odražajo vsebino strani. Na primer, namesto URL-ja, kot je “www.example.com/page1,” uporabite URL, kot je “www.example.com/onsite-seo-tips.”

3. Naj bo vaša spletna stran prijazna mobilnim napravam

Zaradi porasta mobilnih naprav je bolj kot kdaj koli prej pomembno zagotoviti, da je vaša spletna stran prilagojena mobilnim napravam. To pomeni, da zagotovite, da vaša spletna stran izgleda in dobro deluje tako na namizju kot na mobilnih napravah. Ne samo, da bo to izboljšalo uporabniško izkušnjo za vaše obiskovalce, ampak bo tudi pomagalo, da se bo vaša spletna stran bolje uvrstila v rezultatih mobilnega iskanja.

4. Izboljšajte hitrost nalaganja strani

Nazadnje, eden najpomembnejših elementov SEO-ja na spletni strani je zagotoviti, da ima vaša spletna stran hitro nalaganje strani. Iskalniki upoštevajo hitrost nalaganja strani kot dejavnik razvrščanja, zato hitreje kot se naloži vaša spletna stran, boljše so vaše možnosti za višjo uvrstitev med rezultati iskanja.

Če želite izboljšati hitrost nalaganja strani, lahko začnete z optimizacijo slik in videoposnetkov, uporabo omrežja za dostavo vsebin (CDN) in zmanjšanjem števila preusmeritev na vaši spletni strani.

Na voljo je več orodij za testiranje hitrosti spletne strani, vključno z:

Google PageSpeed Insights: To orodje analizira delovanje spletne strani na mobilnih in namiznih napravah ter ponuja priporočila za izboljšanje časa nalaganja strani.

GTmetrix: To orodje analizira delovanje spletne strani in zagotavlja poročilo, ki vključuje čas nalaganja strani, velikost strani in število zahtev za nalaganje strani.

Pingdom Website Speed Test: To orodje meri čas nalaganja spletne strani in zagotavlja poročilo o uspešnosti, ki vključuje velikost datoteke, čas nalaganja in število zahtev za nalaganje strani.

WebPageTest: To orodje vam omogoča testiranje hitrosti spletne strani z več lokacij in nudi podrobno poročilo o delovanju spletnega mesta.

Lighthouse: To orodje je odprtokodno avtomatizirano orodje za izboljšanje kakovosti spletnih strani. Ima možnost revizije delovanja strani in daje priporočila, kako jo izboljšati.

Ta orodja se pogosto uporabljajo in zagotavljajo veliko informacij o hitrosti in učinkovitosti spletne strani. Z njimi lahko preizkusite in optimizirate hitrost svoje spletne strani ter zagotovite, da se nalaga hitro in učinkovito za obiskovalce.

O tem, kako poskrbeti za hitrost spletne strani smo tudi že pisali v našem blogu 17 nasvetov za hitrejšo wordpress spletno stran (1.del) in 17 nasvetov za hitrejšo wordpress spletno stran (2.del).

5. Ustrezno uporabite oznake glave

Drug tudi zelo pomemben vidik SEO na spletni strani je ustrezna uporaba oznak glave (H1, H2, H3 itd.). Oznake glave pomagajo razbiti vsebino na vaši strani in olajšajo iskalnikom razumevanje strukture in hierarhije vaše vsebine.

Prepričajte se, da uporabljate oznake H1 za glavni naslov vaše strani, nato pa uporabite oznake H2 in H3, da razdelite vsebino na manjše dele. Poleg tega vključite svoje ciljne ključne besede v oznake glave, vendar jih spet ne napolnite nenaravno.

Skratka, onsite SEO je ključni vidik celotne strategije optimizacije spletne strani za iskalnike. Z optimizacijo vsebine, meta oznak in strukture vaše spletne strani lahko izboljšate vidnost in uvrstitev na straneh z rezultati iskalnika. Poleg tega lahko z izvajanjem najboljših praks, kot je uporaba opisnih URL-jev, optimizacija slik in ustvarjanje zemljevida spletne strani, pomagate iskalnikom bolje razumeti in preiskati vašo spletno stran. Navsezadnje lahko z vlaganjem časa in truda v onsite SEO povečate vidnost, promet in konverzije svoje spletne strani.

Miran Urbas, MEDIASITE6

,