12. avgusta, 2019 Miran Urbas

17 nasvetov za hitrejšo WordPress spletno stran (1.del)

V prejšnjem prispevku smo govorili o tem, zakaj je hitrost nalaganja spletne strani pomembna, kaj vpliva nanjo in kako jo izmeriti. V tem prispevku pa boste dobili dejanske napotke kaj lahko naredite, da se bo vaša spletna stran naložila hitreje.

  • Deli:

Iz dejavnikov, ki vplivajo na hitrost nalaganja spletne strani, ki smo jih opisali v tem članku, lahko že sklepamo, kaj naredi WordPress spletno stran hitro ali počasno. V tem prispevku pa vam bomo postregli z osnovnimi koraki za pospešitev spletne strani WordPress in zmanjšanje časa nalaganja strani.

 1. Investirajte v kvalitetno gostovanje

Eden najosnovnejših korakov za hitrejšo spletno stran je izbira dobrega gostovanja. Obstaja veliko poceni ponudb, vendar upoštevajte, da je gostovanje eno tistih področij, kjer dobite tisto, kar plačate. Ker smo že prej videli, da je hitrost pomembna, je logično, da tu ni dobro varčevati.

Kaj to pomeni?

Kot prvi korak se izognite skupnemu gostovanju, če lahko. S tem odpravite tveganje, da imate na svojem strežniku “slabe sosede”, ki lahko upočasnijo vašo spletno stran. Če nimate ravno ogromne spletne strani bo morda virtualni zasebni strežnik (VPS) več, kot potrebujete. Ta vrsta gostovanja zagotavlja lepo ravnovesje hitrosti, udobja in stroškov.

Druga možnost je, da se lotite ene od vedno večjih ponudb upravljanega gostovanja WordPress. To pomeni, da bo vaša spletna stran delovala na strežniku, ki je posebej optimiziran za WordPress, in vam ni treba skrbeti za nobeno tehnično zadevo delovanja.

2. Posodobite spletno tehnologijo

Druga točka na našem seznamu ukrepov za hitrost spletne strani je posodabljanje osnovne tehnologije. Nove različice HTML-ja, PHP-ja in drugih spletnih tehnologij se pojavijo z razlogom. Vsebujejo izboljšave, nove funkcije in pogosto izboljšano hitrost. Zaradi tega je pomembno biti na tekočem.

Preverite, da vaša spletna stran deluje vsaj na PHP 7.2 različici, saj je to najstarejša različica, ki še vedno prejema varnostne posodobitve. Različico PHP lahko preverite na konzolni plošči strežnika ali pa recite vašemu upravljalcu spletne strani, da vam preveri, na kateri PHP verziji deluja vaša spletna stran in jo po potrebi posodobi. Boljša podjetja, ki ponujajo gostovanja bodo za to poskrbela sama in vas obvestila, če bo vaša PHP različica zastarela.

Pozor: nekatere starejše teme ali vtičniki in starejše različice WordPress-a morda niso združljivi z najnovejšo različico PHP-ja. Zaradi tega pri posodabljanju najprej preizkusite delovanje na “offline” verziji z varnostno kopijo. Tako ne boste nenamerno zrušili svoje “live” spletne strani in imeli boste enostaven način za razveljavitev sprememb, če gre kaj narobe.

3. Uporabite najnovejše različice WordPress-a, téme in vtičnikov

Kot velja za programsko opremo na vašem strežniku, velja tudi za WordPress. Vsaka različica CMS-ja ima nove funkcije, popravke in še več. Ti naredijo vašo spletno stran učinkovitejše in preprečujejo, da bi se preveč upočasnilo.

Redno posodabljanje vaše spletne strani pa ni pomembno samo zaradi hitrosti, ampak tudi zaradi varnosti. Z najnovejšo različico WordPressa, vaših tém in vtičnikov poskrbite tudi za odpravljanje vseh znanih ranljivosti. Nič vas ne bo upočasnilo bolj kot ogrožena spletna stran.

Je vaša spletna stran varna? Preberite si 10 nasvetov za varnost vaše WordPress spletne strani.

 4. Uporabite pravo témo

Izbira prave téme je lahko odločilni dejavnik za hitrost spletne strani. Nekatere téme so samo napihnjene in ponujajo obilo nepotrebnih funkcij, ki na koncu le upočasnijo vašo spletno stran. Ob izbiri téme zato dobro razmislite, če potrebujete vse funkcije, ki jih téma ponuja. Vse te funkcije so sestavljene iz kode, ki jo je treba naložiti, v mnogih primerih se ta koda naloži, tudi če te funkcije sploh ne uporabljate!

Iz tega razloga poskusite najti témo, ki vsebuje ravno tisto, kar potrebujete, in nič več. Ali še bolje, pridobite lahkotno temo in dodajte funkcionalnost prek vtičnikov. Tako lahko stvari ohranite vitke in lahke. Vaš čas nalaganja se vam bo zahvalil. To včasih zahteva prenovo spletne strani z drugo témo, vendar na srečo to storite le enkrat!

Nekaj lahkih tém, ki so dobra izhodišča za kateri koli WordPress ali WooCommerce projekt, so GeneratePress in Astra.

5. Izvajajte redno vzdrževanje baze podatkov

Tako kot se jedro WordPressa sčasoma zasiči, se tudi baza podatkov. Nagnjena je k nabiranju začasnega prostora na disku, popravkov po objavah in ​​drugih podatkov.

Zaradi tega je redno vzdrževanje baze podatkov ključnega pomena za ohranjanje vitke in uporabne baze podatkov. Obstaja veliko orodij, ki vam lahko pomagajo. Osebno priporočilo je WP-Optimize, zaradi česar je postopek dokaj preprost. Še ena izmed možnosti je vtičnik WP-Sweep.

Poleg tega je priporočljivo zmanjšati število popravkov svojih objav na največ 10. To je posebej priporočljivo, če dosti ustvarjate nove vsebine ali pa popravljate obstoječo.

Posebno pozornost pa je treba nameniti tabeli wp_options, saj če se nabere preveč stvari, lahko resno upočasni vašo spletno stran. Advanced Database Cleaner je najboljši vtičnik za to, vendar ni popoln, zato ne pozabite, da najprej naredite varnostno kopijo!

V kolikor niste ravno domači v teh stvareh, vam močno priporočamo, da najamete strokovnjaka, saj že en napačen klik lahko povzroči nedelovanje vaše spletne strani.

6. Nastavite nadzor

Veste, ko pravijo, da se lahko upravlja samo s tistim, kar se meri? To velja tudi za hitrost spletne strani. Popravite lahko le, če se zavedate, da obstaja težava. Redno preverjajte hitrost vaše spletne strani na spletnih straneh kot sta Pingdom in Gtmetrix. Tam lahko iz priložene tabele tudi vidite, kaj najbolj upočasnjuje spletno stran in se lahko nato osredotočite na le to težavo.

7. Zmanjšajte število zahtev za strežnik

Zahteva za strežnik se zgodi vsakič, ko vaš brskalnik od strežnika zahteva določeno vrsto virov. To je lahko datoteka, skripta ali slika.

Več zahtev ko jih strežnik ima za dokončanje nalaganja spletne strani, dlje časa bo nalaganje trajalo. Zato poskrbite da bo zahtev čim manj. Tu je nekaj stvari, ki jih lahko storite, da jih zmanjšate na minimum:

  • Zmanjšajte število objav na strani
  • Prikažite samo odlomke objav, na vaših arhivskih straneh
  • Daljše objave razdelite na več strani
  • Če dobite veliko komentarjev, jih razdelite na več strani
  • Zmanjšajte število slik in drugih elementov na vaši strani
  • Odstranite nepotrebne vtičnike, zlasti počasnejše
  • Deaktivirajte vtičnike, ki jih ne uporabljate trajno
  • Omogočite počasno nalaganje slik, dokler niso dejansko vidne na strani
  • Zmanjšajte zunanje vire, kot so pisave, če niso potrebni

Že omenjena Pingdom in GTmetrix vam lahko prikažeta podroben seznam zahtev strežnikov in koliko časa strežnik potrebuje da jih izpolniti. Od tam lahko sprejmete ukrepe za odstranitev zahtev ali pa se prepričate, da so izpolnjene čim hitreje.

8. Optimizirajte slike

Slike pogosto predstavljajo večji del spletne strani. Zaradi tega je za pospešitev nalaganja strani ključnega pomena, da se naučite, kako jih narediti čim manjše, ne da bi pri tem izgubili njihovo kakovost. Za učinkovito stiskanje slik priporočamo brezplačni vtičnik, WP Smush. Vtičnik bo stisnil katero koli sliko, ki jo naložite na spletno stran in tako ohranil spletno stran hitro. 

Ko uporabljate slike v svoji vsebini, je pomembno upoštevati, da WordPress ustvari več velikosti. Tako lahko vstavite velikost slike, ki se bo dejansko prikazala. Neučinkovit pristop bi bil objaviti sliko v polni velikosti in jo nato skrčiti na 300 slikovnih pik. Na žalost se prav to zgodi prepogosto, zato se prepričajte, da ste izbrali primerno velikost slike za svoje objave.

9. Izogibajte se gostovanju videoposnetkov na svoji spletni strani

Če nadaljujemo s temo medijev, so tudi videoposnetki težava. Čeprav je WordPress popolnoma sposoben gostovati in predvajati videoposnetke, pa to ni dobra ideja.

Obstaja veliko hitrih spletnih strani za gostovanje videoposnetkov, ki verjetno opravijo veliko boljše delo, kot bi ga lahko zmogel vaš strežnik. Poleg tega je objava posnetkov iz drugih strani povsem preprosta, kopirati morate le povezavo YouTube, Vimeo ali DailyMotion in jo prilepiti v urejevalnik WordPress.

Za konec

V tokratnem članku smo vam pripravili le 1.del nasvetov za hitrejšo WordPress spletno stran. Spremljajte naš blog in ne zamudite še 2.dela, v katerem vam bomo razkrili še 8 koristnih nasvetov, ki bi jih morali upoštevati vsi, ki jim hitrost spletne strani nekaj pomeni.

Miran Urbas, MEDIASITE6

Preberite si še 2.del članka 17 nasvetov za hitrejšo WordPress spletno stran.