24. avgusta, 2019 Miran Urbas

17 nasvetov za hitrejšo WordPress spletno stran (2.del)

Zadnjič smo vam že predstavili prvih 9 nasvetov, ki jih lahko uporabite za pohitritev WordPress spletne strani. V tem prispevku pa vam razkrijemo še preostalih 8 nasvetov, ki bodo pomagali, da se bo vaša spletna stran naložila hitreje.

  • Deli:

10. Omogočite predpomnjenje (caching)

Omenili smo že, da WordPress dinamično ustvari HTML različico vaše strani, kadar kdo pošlje zahtevo za ogled. Ker pa je to ena od stvari, ki upočasni nalaganje spletne strani, bi bilo bolj smiselno imeti naloženo HTML stran vedno pri roki. Konec koncev bi tako lahko prihranili kar nekaj korakov in posledično pomembnega časa.

Predpomnjenje (t.i. caching) počne ravno to, in je eden najboljših načinov za zmanjšanje časa nalaganja spletne strani. Obstaja več vtičnikov, ki omogočajo predpomnjenje, najbolj uporabljeni pa so WP Super Cache, WP Fastest Cache in W3 Total Cache. 

Obstaja tudi več vtičnikov za predpomnjenje, ki ponujajo vse v enem, vendar bodite previdni, saj imajo lahko več funkcij kot jih dejansko potrebujete in dejansko lahko pokvarijo izgled ali funkcionalnost spletne strani! 

Preden uporabite vtičnike za predpomnjenje pa povprašajte svojega ponudnika gostovanja, če ponuja predpomnjenje že na strani strežnika saj se vam v tem primeru ne bo potrebno ukvarjati z vtičniki na spletni strani.

Upoštevajte pa, da se predpomnjenje strani prepogosto uporablja za skrivanje težav z zmogljivostmi, ki so povezane z slabim gostovanjem, počasnimi vtičniki ali témami ali celo prepolno bazo podatkov. Najbolje je, da najprej poskrbite, da bo vaša spletna stran hitra ne da bi se morali zanašati na predpomnjenje strani.

Če ste tehnično bolje podkovani, pa lahko predpomnjenje na strani strežnika izvedete tudi sami z ureditvijo datoteke .htaccess. Vendar pozor! Urejanje datoteke .htaccess lahko privede do nedelovanja spletne strani, zato pred spremembami vedno poskrbite za varnostno kopijo datoteke, katero lahko v primeru težav preprosto zamenjate.

11. Uporabite CDN (Content Delivery Network)

Se spomnite, ko smo govorili o tem, kako je lokacija strežnika pomembna pri nalaganju spletne strani? Dlje kot je računalnik, ki gosti vašo spletno stran stran od obiskovalca, dlje časa traja, da se vaša spletna stran obiskovalcu naloži.

Tu velja razmisliti o opciji razdelitve datotek na več strežnikov po vsem svetu. CDN ali Content Delivery Network je ravno to, mreža številnih strežnikov, ki so razkropljeni po svetu in služijo, da se uporabniku, kar najhitreje naložijo datoteke, ki so potrebne za spletno stran ne glede na to, kje geografsko se uporabnik nahaja.

Dandanes je na voljo več dobrih storitev, kot so MaxCDN, Amazon Cloudfront in Cloudflare. Slednji je še posebej zanimiv, saj ponuja brezplačno gostovanje datotek za osebne spletne strani.

12. Združite svoje datoteke (ali ne!)

Kot smo že omenili, bi spletna stran morala imeti čim manj zahtev za strežnik. Dober način za zmanjšanje števila datotek, ki jih je potrebno prenesti, je njihovo združevanje v manj datotek, ki pa so večje. Prednost tega je, da je nalaganje ene velike datoteke običajno hitrejše od več manjših, še posebej, če jih ne morete prenesti hkrati.

Da pa se vam ni potrebno samim ukvarjati s zmanjševanjem datotek, je na voljo vtičnik Autoptimize. Vtičnik samodejno združi vse datoteke HTML, CSS in JavaScript v eno. Vse, kar morate storiti, je namestiti vtičnik, ga aktivirati in vklopiti. Rezultat je manjša velikost spletne strani, kar privede do hitrejšega nalaganja in boljše uporabniške izkušnje.

Združitev datotek pa lahko privede tudi do tega, da se vaša spletna stran ne naloži več pravilno. Lahko se zgodi, da prenehajo delovati nekatere funkcije, ki so vključene v vašo témo ali pa se nepravilno prikaže izgled vaše spletne strani. K sreči Autoptimize vtičnik ponuja tudi opcijo, da posamezne datoteke lahko izključimo iz združevanja. Tako dobimo povsem delujočo spletno stran, ki je obenem tudi “vitka”.

Je vaša spletna stran varna? Preberite si 10 nasvetov za varnost vaše WordPress spletne strani.

13. Zmanjšajte svoje datoteke

Če ste že kdaj pogledali datoteko s kodami, ste morda opazili, da je običajno lepo urejena, da bo berljiva (vsaj če razvijalec pravilno napiše kodo). Vključuje napisano kodo in komentarje, vse pa je lepo razvrščeno v vsako vrstico posebej.

Komentarji in oblikovanje resda olajšajo branje in razumevanje kode, na žalost pa brskalniki in računalniki o tem ne razmišljajo in lahko tudi brez komentarjev in oblikovnih dodatkov še vedno preberejo in pravilno izvršijo kodo. Ker torej brskalniki in računalniki za pravilno delovanje potrebujejo le pravilno napisano kodo, je dobra praksa zmanjševanje datotek. 

Kako pa lahko zmanjšate datoteke? Kot že rečeno, to lahko za vas opravi prej omenjeni vtičnik Autoptimize. Za razvijalce pa obstaja Gulp in Grunt.

14. Omogoči Gzip stiskanje datotek

O stiskanju datotek smo že govorili, ko smo opisovali optimizacijo slik. Verjetno ga poznate tudi iz računalnika in zip datotek, morda pa boste presenečeni, ko boste izvedeli, da je enako tudi z vašo spletno stranjo.

Navsezadnje spletna stran WordPress ni nič drugega kot številne datoteke. Stiskanje najbolje deluje s ponavljajočimi se podatki in ponavljajočo se kodo, zato so datoteke spletnih strani popolne za stiskanje. S stiskanjem postanejo datoteke manjše in s tem hitrejše za prenos. Poleg tega vsi sodobni brskalniki podpirajo stisnjene datoteke, zato je ta ukrep odlična možnost za hitrejšo spletno stran.

Mnoga podjetja za gostovanje izvajajo gzip stiskanje datotek že na strežniku brez dodatne konfiguracije, zato najprej preverite pri svojega upravitelju spletne strani, če ponujajo to storitev. 

Če te storitve ne ponujajo, ne skrbite, enostavno jo lahko omogočite tudi sami. Lahko uporabite vtičnik za predpomnjenje, ki to naredi samodejno, ali pa dodate del kode v datoteko .htaccess, ki jo najdete na strežniku, največkrat v mapi public_html. Kodo lahko postavite nad ali pod oklepaje WordPress.

<IfModule mod_deflate.c>
# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml

# Remove browser bugs (only needed for really old browsers)
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent
</IfModule>

Pred urejanjem .htaccess datoteke je pametno narediti varnostno kopijo, ki jo kasneje lahko preprosto zamenjate, če gre kaj narobe. Ko uredite datoteko in jo shranite, naredite še preizkus, če spletna stran še vedno deluje brez težav.

15. Onemogočite vroče povezave (Hotlinks)

Vroča povezava ali hotlink preprosto opisuje uporabo slik v vaši vsebini, ki niso na vaši strani. Namesto da naložite sliko na svoj strežnik in jo nato vključite iz svoje medijske knjižnice, podate le povezavo do druge spletne strani s katere se slika naloži.

Če bo vaša vsebina postala priljubljena, se bo to lahko začelo dogajati tudi vam. Težava pa nastane, ko drugi uporabljajo vročo povezavo do vaših slik in s tem odvzemajo vašo pasovno širino (bandwidth), ker mora strežnik delati, da bo sliko dostavil na drugo mesto.

Če želite preprečiti vroče povezave, preprosto dodajte naslednjo kodo v datoteko .htaccess. Ne pozabite zamenjati example.com s svojo dejansko domeno!

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)example.com/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpg|jpeg|bmp|zip|rar|mp3|flv|swf|xml|php|png|css|pdf)$ - [F]

16. Naj bo vaše spletno mesto varno

Varnosti spletne strani se pogosto daje premalo pomena pri pospeševanju WordPress-a. Ne glede na vire, ki se uporabljajo za preprečevanje napadov ali obrambo pred napadi, jih ni mogoče uporabiti za obdelavo kode spletne strani in obdelavo poizvedb v bazi.

Za učinkovito varnost spletne strani je potrebno tudi nekaj dela. Pametno je preverjati svoj dnevnik dostopa in preveriti, ali obstajajo pretirani poskusi napada na vašo spletno stran. Na žalost je na svetu preveč ljudi, ki jih preprosto zanima ali lahko vdrejo v spletno stran preko prijavne strani ali preko ranljivih vtičnikov in tém. Prav tako lahko brezvestni konkurenti v vaši niši sprožijo napade zavrnitve storitve (Denial of Service) in tako upočasnijo vašo spletno stran, tako da obiskovalci namesto vaše raje obiščejo njihovo spletno stran!

Zato poleg zgornjih nasvetov o posodabljanju WordPress-a in njegovih komponent, kot so vtičniki in vaša téma, preverite tudi svoje dnevniške datoteke in vire strežnika, da preverite, ali je prišlo do prevelike obremenitve. V idealnem primeru bi morali dobiti opozorilo, če je nalaganje strežnika previsoko, da bi zadevo lahko preiskali.

17. Omogočite HTTPS in HTTP/2

Splet je zelo dolgo uporabljal HTTP 1.1. Potreboval je posodobitev! HTTP/2 ima številne izboljšave v primerjavi s HTTP 1.1, kot so multipleksiranje, potiskanje strežnika, stiskanje glave in druge.

Če želite zagnati HTTP/2, mora vaša spletna stran uporabljati https povezavo z nameščenim SSL certifikatom. Čeprav HTTP/2 tehnično ne zahteva https, noben sodoben brskalnik ne bo uporabil protokola HTTP/2, razen če vaše spletno mesto poganja https!

Za konec

V tokratnem prispevku smo vam pripravili še 2.del koristnih nasvetov za hitrejšo WordPress spletno stran. Velika večina teh nasvetov ne velja le za WordPress spletne strani, ampak tudi za spletne strani, ki so zgrajene v golem HTML/CSS jeziku. Verjamemo, da v kolikor boste upoštevali vse nasvete, se bo vaša spletna stran naložila hitro, kar bo pomagalo pri optimizaciji in uporabniški izkušnji.

Miran Urbas, MEDIASITE6