6. avgusta, 2019 Miran Urbas

Zakaj je pomembna hitrost spletne strani?

Hitrost in uspešnost vaše spletne strani sta danes pomembnejši kot kdaj koli prej. Pričakovanja uporabnikov so zrasla in potrpežljivost se je zmanjšala. Če se spletna stran nalaga prepočasi, se uporabniki hitro premaknejo drugam, namesto da počakajo še sekundo ali dve. Tudi če uporabniki ne pobegnejo, jih bo počasna spletna stran razočarala in bodo verjetno zapustili vaš spletno stran tudi sredi nakupovanja.

 • Deli:

Zakaj je hitrost spletne strani tako pomembna?

Prvo vprašanje, ko govorimo o hitrosti spletne strani je: Zakaj bi me sploh moralo skrbeti? Dokler se vaša spletna stran naloži v nekaj sekundah, bi moralo biti v redu, kajne? 

Ne, ni res. Hitrost nalaganja spletne strani vpliva na vse, od prometa do zadovoljstva uporabnikov in navsezadnje tudi na dobiček. Uporabniki, ki so skozi čas postali zelo zahtevni in nepotrpežljivi, v skoraj 50% primerih raje izberejo drugo spletno stran, kot da bi čakali, da se počasna spletna stran naloži. Poleg tega je Google jasno oznanil, da bo hitrost spletne strani vplivala na uvrstitev spletne strani v rezultatih iskanja. Da bi ohranili zadovoljstvo svojih uporabnikov in Googla, je treba posvetiti precejšnjo pozornost hitrosti spletne strani.

Zaradi tega smo sestavili članek v katerem bomo govorili o tem, zakaj je pomembna hitrost nalaganja spletne strani, kateri dejavniki vplivajo na hitrost in kako hitrost nalaganja tudi izmeriti.

Je vaša spletna stran varna? Preberite si 10 nasvetov za varnost vaše WordPress spletne strani.

Najprej, poglejmo zakaj je pomembno upoštevati hitrost spletne strani

1. Počasna hitrost vodi do izgubljenih obiskovalcev

Tu je nekaj statističnih podatkov o času nalaganja strani in obnašanju uporabnika:

  • Med letoma 2000 in 2016 je povprečni razpon pozornosti človeka padel z 12 na samo 8 sekund
  • 47% potrošnikov pričakuje, da se bo spletna stran naložila v dveh sekundah ali manj
  • 40% zapustite spletno mesto, ki traja več kot tri sekunde
  • 79% kupcev, ki niso zadovoljni z uspešnostjo spletnega mesta, je manj verjetno, da se bodo vrnili
  • 1 sekunda zamude zmanjša konverzije za 7%, ogled strani za 11% in zadovoljstvo strank za 16%

2. Hitrost je dejavnik uvrščanja v Googlu / Bing / Yahoo

Cilj brskalnikov je uporabnikom predstaviti najboljše možne rezultate iskanja. Spletna stran, ki obiskovalce navdušuje s počasnim časom nalaganja, je vse prej kot to.

Čeprav hitrost uradno (še) ni dejavnik razvrstitve, zagotovo upošteva vaš iskalni položaj.

Sčasoma nalaganje spletnega mesta poveča stopnjo obiskov ene strani. To pomeni stopnjo uporabnikov, ki odidejo takoj po pristanku na njej. V tem primeru se preprosto ne trudijo, dokler se vaša stran ne naloži in namesto tega pritisnete gumb nazaj.

Težava je bolj razširjena z mobilnim prometom, ki ima počasnejše internetne povezave kot namizni računalniki. Poleg tega je Google nadaljeval s pisanjem, da bo hitrost nalaganja strani za indeks mobilnih telefonov zagotovo postala dejavnik razvrstitve.

Če upoštevate dejstvo, da so mobilne naprave v svetovnem merilu prevzele glavne internetne naprave, bolje poskrbite, da bo vaše spletno mesto polno.

Preberite 17 nasvetov za hitrejšo WordPress spletno stran, ki jih lahko uporabite na svoji spletni strani.

Kaj vpliva na hitrost nalaganja strani?

Hitrost spletnega mesta je zapletena tema, ki temelji na številnih različnih dejavnikih. Pojdimo čez njih.

1. Strežnik in tehnologija gostovanja

Kako hitro se stran naloži je odvisno tudi od strežnika na katerem gostuje vaša spletna stran. Tu je pomembna lokacija strežnika, tehnologija, ki jo strežnik uporablja in pa vaš načrt gostovanja. Začnimo s slednjim.

Na splošno obstajajo 3 različne vrste gostovanja:

 • Skupno gostovanje – To pomeni, da vaša spletna stran leži na istem strežniku kot številne druge spletne strani in mora svoje vire (procesorska moč, RAM) deliti z vsemi drugimi. To lahko privede do učinkov “slabega soseda”, kadar ena stran zaradi preobremenjenosti potegne večino virov in izpadov.
 • Virtualni zasebni strežnik (VPS) – Pri tej vrsti gostovanja imate običajno na istem strežniku manj spletnih strani. Poleg tega so sredstva enakomerno razporejena po vseh prisotnih spletnih straneh, ne da bi jih lahko presegli.
 • Namenski strežnik – strežnik je namenjen samo vam. Ni virov za skupno rabo, vse je na razpolago samo za vašo spletno stran. Ta opcija je posebej priporočljiva za spletne trgovine in bolj kompleksne spletne strani.

Poleg vrste gostovanja je pomembna tudi tehnologija, ki se uporablja v strežnikih (tako strojna kot programska oprema). Na primer, ali vaš strežnik uporablja najnovejše različice PHP, HTML in drugih spletnih tehnologij? Kaj pa trdi diski SSD? Koliko pomnilnika ima? Vse to vpliva na to, kako hitro lahko streže datoteke vaše spletne strani.

Pomembna pa je tudi lokacija strežnika. Seveda, bližje kot je obiskovalec, ki zahteva prikaz vaše strani, hitreje bo strežnik lahko prikazal vašo stran.

2. WordPress in njegove komponente

Naslednji dejavnik, ki vpliva na hitrost nalaganja strani, je programska oprema, ki napaja vašo spletno stran. V našem primeru govorimo o WordPressu. Enako velja za druge sisteme za upravljanje vsebin.

Čeprav je WordPress odličen pri svojem delu, obstajajo načini za izdelavo spletnih strani, ki so seveda hitrejši kot uporaba CMS-a. Na primer, v preteklosti so bila spletna mesta zgrajena s čistim HTML-jem. Pri tej metodi, lahko brskalniki dostopajo do spletnega mesta in ga takoj prikažejo brez kakršne koli obdelave.

V nasprotju s HTML-jem se s CMS-om, kot je WordPress, strani ustvarjajo “dinamično”. To pomeni, da aplikacija PHP (WordPress) potegne podatke iz baze podatkov MySQL in nato ustvari HTML kodo iz šablon PHP za dostavo v brskalnik. Ti dodatni koraki trajajo nekaj časa in vaša spletna stran se zaradi tega nalaga počasneje. Poleg tega ima WordPress tudi teme, vtičnike in druge dodatke. Čeprav so ti močnejši, lahko tudi upočasnijo spletno stran, saj dodajo več kode, ki jo je treba naložiti.

3. Naprava končnega uporabnika

Končna povezava v verigi, ki določa, kako hitro se vaša spletna stran pojavi na uporabnikovem zaslonu, je naprava, ki jo uporablja za dostop.

V sodobnem spletnem oblikovanju se veliko obdelave zgodi na strani odjemalca, kar pomeni v brskalniku. Zaradi tega tako strojna kot programska oprema, ki sta na voljo na namembnem mestu, igrata veliko vlogo pri času nalaganja strani.

To je še posebej pomembno, saj večina uporabnikov danes dostopa do spleta preko mobilnih naprav. Ti nimajo le manjše procesorske moči kot številni namizni računalniki, ampak pogosto trpijo zaradi počasnejših internetnih povezav. Čeprav na to nič ne morete vplivati, je pomembno, da ne pozabite pri izdelavi hitrega spletnega mesta.

Kako testirati hitrost spletne strani?

Eden od razlogov, da se vaša spletna stran hitreje naloži na vašem računalniku je ta, da na njem porabite veliko časa. Tako vaš brskalnik predpomni statične elemente na trdem disku, zato jih ob ogledu spletnega mesta ni potrebno ponovno nalagati. Vendar bo za vse, ki nimajo enakih podatkov na svojem računalniku, izkušnja zelo različna.

Zaradi tega potrebujete nekaj objektivnih ukrepov. K sreči obstaja nekaj odličnih orodij za to. Orodji, ki jih priporočamo, sta GTmetrix in Pingdom. Ti spletni strani vam omogočata, da preizkusite svoje spletno stran z različnih lokacij strežnika. Obe orodji omogočata tudi podrobno razčlenitev vsega, kar upočasni vašo spletno stran. 

Kako hitro naj se naloži vaša spletna stran?

Kako hitro je dovolj hitro? Kateri čas bi si morali prizadevati za nalaganje strani?

Kratek odgovor: manj kot dve sekundi.

Od kod ta številka? No, najprej, kot smo videli zgoraj, to približno polovica uporabnikov pričakuje od svoje spletne izkušnje. Poleg tega sta dve sekundi tudi meja, ki jo je Google navedel za spletna mesta za e-trgovino leta 2010. 

Poleg tega je po navedbah Pingdom-a, če se vaša spletna stran naloži v 1,7 sekundah, hitrejše od 75 odstotkov spletnih mest na internetu. Izstopanje iz množice je vedno dober način, da te opazijo.

Za konec

Hitrost je pomemben dejavnik za uspeh spletne strani. Vpliva na stopnjo obiskov ene strani, konverzije, uvrstitve v iskanju in še veliko več. Že samo nekaj sekund lahko zadevo zelo spremeni.

K sreči lahko veliko storite glede hitrosti nalaganja spletne strani sami. Dobra ideja je, da začnete s tem, kar je v vaših zmožnostih. Tudi majhne spremembe so lahko zelo uspešne in vedno lahko še več naredite kasneje.

Ne pozabite, da hitrost ni vse. Cilj je vedno ustvariti kakovostno spletno stran, ki obiskovalcem služi na najboljši možni način. Hitrost nalaganja strani je le eden izmed dejavnikov.

Miran Urbas, MEDIASITE6

V kolikor potrebujete pomoč pri izgradnji hitre spletne strani ali pa želite obstoječo stran nadgraditi nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali.