25. decembra, 2019 Miran Urbas

Kako izbrati pravo spletno gostovanje?

Izbira pravega ponudnika spletnega gostovanja je pomembnejša, kot si mislite. Pomislite na to kot na sodelavca, ki skrbi da bo vaša spletna stran ali trgovina dostopna non-stop in bo delovala brez težav. Če se odločite za napačnega ponudnika gostovanja, se lahko kmalu znajdete v težavah, ko boste najbolj potrebovali pomoč. V tem članku vam bomo pomagali pri izbiri gostovanja, poudarili pa bomo tudi na kaj morate biti pozorni pri izbiri.

  • Deli:

1. Kakšno gostovanje sploh potrebujete?

Preden začnete iskati ponudnika gostovanj si vzemite trenutek in razmislite o tem, kaj sploh potrebujete. Majhna osebna spletna stran gotovo ne potrebuje namenskega strežnika, tako kot spletna trgovina z veliko prometa, ne sme iskati bližnjic z najcenejšimi gostovanji, ki so v skupni rabi.

Gostovanja v skupni rabi (shared hosting)

Pri skupnem gostovanju več strank in spletnih strani deli isti strežnik. Deljeno gostovanje je najbolj preprosta oblika gostovanja, katera je tudi najugodnejša in primerna za stranke, ki začenjajo z preprostimi spletnimi stranmi, od katerih se še ne pričakuje visokega prometa. Ko spletna stran zraste v bolj komplicirano ali se močno poveča promet na spletni strani, je čas za razmislek o nadgradnji na VPS strežnik ali namenski strežnik.

VPS gostovanja (VPS hosting)

VPS, ki pomeni navidezni zasebni strežnik, je nekakšna kombinirana možnost med skupnim gostovanjem in namenskim strežnikom. Strežnik je razdeljen na virtualne strežnike, ki delujejo kot neodvisni namenski strežniki. VPS stranke še vedno delijo strežnik, vendar imajo veliko več prostora in pa kar je pomembneje večji nadzor kot tisti s skupnim načrtom gostovanja.

Namensko gostovanje (dedicated server hosting)

Spletne strani z veliko prometa in spletne trgovine potrebujejo namensko gostovanje, kar pomeni uporabo celotnega strežnika za napajanje vaše spletne strani ali aplikacije. Kot že ime pove, so namenski strežniki pripravljeni izpolniti vse vaše potrebe po konfiguraciji. Tako imate nadzor nad varnostnimi sistemi, operacijskimi sistemi in še veliko več.

Seveda pa je namensko gostovanje med najdražjimi storitvami gostovanj glede na vrhunsko strojno opremo, upravljane storitve in nenehno podporo. Vendar pa vrhunsko gostovanje ponuja številne luksuzne funkcije, vključno s samodejnimi migracijami in varnostnimi kopijami, namenskimi naslovi IP in izbiro operacijskega sistema.

Je vaša spletna stran varna? Preberite si 10 nasvetov za varnost vaše WordPress spletne strani.

2. Kakšno spletno stran boste imeli?

Tako kot količina pričakovanega prometa ali obremenitve strežnika vplivajo na vrsto načrta gostovanja, bo tudi vrsta vaše spletne strani določila, katere funkcije so najpomembnejše. Nekateri ponudniki gostovanja na primer spodbujajo funkcionalnost e-trgovine, drugi pa se osredotočajo na bloganje in optimizacijo iskalnikov.

Blog

WordPress napaja več kot četrtino vseh spletnih strani na internetu. Ker je WordPress-ov sistem za upravljanje vsebine preprost za uporabo je zato kot nalašč za pisatelje, ki želijo svoje misli deliti po spletu. Skoraj vsak ponudnik gostovanja že ponuja namestitev WordPress-a z enim klikom, vendar le najboljši ponudniki vključujejo tudi nadgrajeno strojno opremo, neomejeno shranjevanje in pasovno širino, vnaprej nameščene programe ter namensko znanje in podporo za WordPress.

Spletna trgovina

Za več kot samo trženje vaše blagovne znamke je spletna trgovina nujna za lastnike podjetij. Leta 2016 je analitično podjetje comScore ugotovilo, da potrošniki kupujejo več stvari na spletu kot v trgovinah. Skoraj že polovica prebivalstva nakupuje preko spleta, zato morajo podjetja najti ponudnika gostovanja, ki ponuja strežnike, kateri so prilagojeni e-trgovinam.

Najboljši ponudniki gostovanj skrbijo za dodatne varnostne zahteve, povezane z varovanjem podatkov o strankah in plačilih, hkrati pa nudijo lepo oblikovane predloge, dostop do programske opreme za nakupovalne košarice in integracije s storitvami, kot so PayPal in orodja za trženje po e-pošti.

Portfolio spletna stran

Za iskalce zaposlitve je vse pomembneje imeti spletno prisotnost, tudi če želena panoga nima nobene zveze s spletnim oblikovanjem ali trženjem. Za tiste, ki nimajo nobenega tehnološkega znanja kako spletno stran narediti, obstajajo spletne strani, kjer si lahko s pomočjo predlog in ”povleci in spusti” orodji hitro ustvarijo spletno stran za predstavitev.

Najbolj znani in uporabljeni so WIX, Squarespace in SITE123.

Spletna stran za podjetja

Tudi če svoje spletne strani ne nameravate uporabljati za prodajo izdelkov, vaše podjetje računa na spletno prisotnost in tako poveča prepoznavnost blagovne znamke. Podjetniki lahko pričakujejo, da bo njihova spletna stran postopoma rastla, zato boste želeli poiskati ponudnika gostovanja, ki bo kos cvetočim podjetjem.

3. Razumevanje funkcij in potrebnih virov

Novi kupci spletnega gostovanja naletijo na ponudnike, ki ponujajo največ funkcij za najmanj denarja. V poplavi ponudb vam predlagamo, da poiščete gostovanje, ki omogoča funkcije, ki so združljive z vašimi posebnimi potrebami. Nekatera podjetja bodo dala prednost e-poštni funkciji na primer pred shrambo, medtem ko razvijalec raje visoke hitrosti pasovne širine in strogo varnost.

Pri načrtih, ki ponujajo neomejeno shranjevanje, pasovno širino in e-poštne naslove vam ni potrebno skrbeti, da ste izbrali napačno opcijo, vendar morate razumeti, katere različne komponente gostovanja in omejitve lahko ponudniki vsilijo v načrt gostovanja.

Registracija domene

Čeprav se običajno združijo, sta registracija domene in spletno gostovanje dve različni storitvi. Ime vaše domene služi kot naslov vaše spletne strani in ga je mogoče registrirati in gostiti pri drugem podjetju kot tisto, ki gosti datoteke vaše spletne strani.

E poštni naslovi in predali

Funkcija e-poštnih naslovov in predalov se nanaša predvsem na lastnike podjetij, ki želijo, da se v e-poštne naslove v domeno vpiše ime domene. Ponudniki gostovanja pogosto vključujejo napredne funkcije e-poštnih sporočil, na primer storitve posredovanja in filtriranja, samodejne odzivnike in izboljšano varnost za stranke, ki potrebujejo več sporočil ali trženjskih orodij.

Shramba in RAM

Shranjevanje ali prostor na disku je verjetno najlažje razumljiva funkcija gostovanja, pa tudi komponenta, za katero morate najmanj skrbeti. Številni ponudniki gostovanja ponujajo neomejeno shranjevanje. Čeprav to tehnično ni mogoče, večina lastnikov osebnih ali majhnih podjetij ne bo dosegla omejitev.

Največja stvar, ki jo je treba preveriti pri shranjevanju spletnega gostovanja, je majhna kratica: SSD. Pogoni SSD so veliko hitrejši in zanesljivejši, vendar pridejo po višji ceni. Po drugi strani so tradicionalni pogoni trdega diska pogostejši pri neomejenih načrtih, saj ponavadi imajo večje zmogljivosti.

Tako kot pri osebnem računalniku tudi RAM v spletnem gostovanju služi podobnemu namenu: hitra obdelava shranjenih podatkov. Strojna oprema deluje v interakciji z vašimi pomnilniškimi pogoni, da pospeši čas nalaganja strani in mnogi menijo, da je RAM med najpomembnejšimi lastnostmi, ki jih morate upoštevati pri izbiri gostitelja.

Pasovna širina in prenos podatkov

Prav tako vpliva na uspešnost vaše spletne strani pasovna širina, katera upošteva količino prenešenih podatkov na in iz spletnega mesta. Pasovna širina odloča tudi o tem, kako hitro lahko obiskovalci dostopajo do informacij vaše spletne strani – večja je pasovna širina, večje je število ljudi, ki si lahko istočasno ogledajo vašo spletno stran. Večinoma boste prejeli veliko več pasovne širine, kot jo boste mesečno uporabili, vendar je povečanje prenosa podatkov zanesljiv način za povečanje prometa, ne da bi to vplivalo na učinkovitost vaše spletne strani.

Zanesljivost strežnikov

Vsi vemo, da čas je denar. Vsaka sekunda, ko vaša spletna stran ni dostopna lahko pomeni na stotine zamujenih prodajnih priložnosti, poškodovan ugled blagovne znamke in izgubljeno produktivnost. Preverite, če gostovanje ponuja nadomestilo za nenačrtovane izpade strežnikov in posledično spletnih strani. 

Varnost in podpora

Čeprav je varnost spletnih strani v veliki meri odvisna od vedenja in moči gesla skrbnika, lahko infrastruktura ponudnika gostovanja predstavlja eno največjih pomanjkljivosti. Več kot 40% spletnih strani je ogroženih zaradi ranljivosti ponudnika, zato ne pozabite poiskati ponudnike, ki vključujejo požarne zidove, storitve spremljanja in druge varnostne dodatke. Nekateri ponudniki ponujajo tudi samodejno varnostno kopiranje in avtomatske posodobitve WordPress-a.

V današnjem času bi težko našli ponudnika, ki ne ponuja 24/7 podpore po več kanalih, vendar se dejanska izvedba zelo razlikuje. Ne glede na to, ali imate vprašanje za obračun ali potrebujete tehnično pomoč, mora biti služba za stranke odzivna in pripravljena pomagati. Na žalost je ta kritični vidik gostovanja težko razbrati, dokler se že ne prijavite za načrt in se znajdete, da potrebujete pomoč. Pametno je preveriti na različnih socialnih omrežjih kakšne izkušnje so imeli drugi uporabniki z ponudnikom gostovanja katerega želite izbrati.

4. Izberite ponudnika, s katerim lahko rastete

Ne bojte se sanjati o svetli prihodnosti svoje spletne strani. Nekateri ponudniki gostovanj se osredotočajo izključno na skupno gostovanje, kar pomeni, da se boste morali ločiti, ko boste pripravljeni nadgraditi svoje gostovanje na VPS ali namenskimi strežnik. Zato je v samem startu dobro pretehtati, koga izbrati, pregledati vse njegove načrte gostovanj, preveriti podporo in jih mogoče povprašati po testnem okolju, kjer lahko dobite vpogled v storitev še preden se odločite zanjo.

Mi priporočamo, podjetje NEOSERV, katero nudi hitra SSD gostovanja, optimizirana za WordPress spletne strani, ter najcenejše domene. Imajo odlično podporo, katera vam je na voljo 24 ur na dan.

Za konec

Za konec pa samo še tole; vemo, da je cena lahko odločilen faktor, ki odloča katerega ponudnika gostovanja boste izbrali, vendar pri odločitvi ne spreglejte podpore in učinkovitosti. Prav podpora naj bo glavni faktor, katerega ne smete spregledati, saj vam bo dobra podpora lahko prihranila veliko živcev in denarja. Pozorni bodite tudi na morebitne dodatne “bombončke”, ki jih ponudniki gostovanj ponujajo. Zelo popularni so boni za Google Ads oglaševanje ali CDN gostovanje. 

Miran Urbas, MEDIASITE6